Visa endast rubriker

Satsning på tyskar och holländare

Högsby kommun gör ännu en satsning för att få ökad inflyttning från Holland och Tyskland. Under torsdagen var 19 personer från dessa båda länder i kommunen för att skaffa sig information och vad det skulle innebära att flytta hit.

Länets inlandskommuner ingår Team Southeast Sweden, som under tre dagar tar emot personer från utlandet som är beredda att flytta till länet. Dessa utländska gäster hade kommunen kontakt med redan i våras i samband med emigrantmässan i holländska Utrecht.

– Vi hade en minimässa på biblioteket Misteln i Högsby, där mäklare, banker, skatteverket i Kalmar, migrationsverket i Växjö, arbetsförmedlingen i Högsby–Oskarshamn och mittpunkt Högsby fanns representerade. Vi hoppas få god respons och bland de faktorer som talar till vår fördel är de låga villapriserna och naturen, säger Carina Hansson vid kommunens besök- och inflyttarservice.

Gästspelet inleddes med lunch vid Aboda café och restaurang och sedan väntade minimässan i Högsby. Projektledare är Irene De Veer, som kommer från Holland och som sedan sex år bor i Löttorp.

– Det finns mycket som talar för den här regionen. I Holland bor det 484 personer per kvadratkilometer, medan det endast är sex personer på samma yta i Kalmar län. Trafiken är intensiv och rent allmänt är det mycket stressigt i Holland, förklarar Irene De Veer.Sedan snart tre år är makarna Carin och Eric den Outer bosatta i Högsby, dit de kom från Holland.

– Vi driver Trollbergets gästhus. Redan har vi i år haft fler gäster än under hela fjolåret. Jag sköter det mesta vid gästhuset, och min man jobbar som busschaufför. Numera brukar vi kallas för holländska ambassadörer av kommunen, berättar Carin de Outer.

Fem gånger tidigare har det holländska paret Mischa och Tamara Koerselman varit i Sverige och har planer på att flytta hit permanent. De är intresserade av skaffa sig en villa och för att vara väl förberedda läser de en grundkurs i svenska,

– Jag är ingenjör och jobbar med köksinredningar, medan min fru är djursjuksköterska. Vi tycker båda att det är så oerhört vackert här, säger Mischa Koerselman.