Visa endast rubriker

Saluhall öppnar i Giraffen

En saluhall på 750 kvadratmeter slår upp dörrarna i Giraffen, lagom till julhandeln.

Lokalerna är tomma och grå just nu, men snart ska renoveringsarbetet komma igång. På senhösten ska saluhallen öppna, om allt går som Richard Bremer och Lasse Johansson tänker sig.
– Det finns omkring 70 lokala matproducenter i regionen. Vi har hittills lyckats samla 30 av dem hit, säger Richard Bremer.
Det är närproducerat som gäller, det är där efterfrågan finns, menar de.
– Vår tanke är att det finns väldigt duktiga närproducenter här. De åker på mässor och säljer produkter i gårdsbutiker. De är duktiga på att producera och vi samlar dem här och hjälper dem att nå ut, säger Richard Bremer.
Saluhallen ska vara komplett, säger de. Allt från grönsaker och fisk till korv och ost ska finnas här.
– Det blir ett salutorg med fullskaligt sortiment. Det är viktigt för våra producenter att vi får med hela sortimentet, säger Richard Bremer.
- Vi kommer att ha personal som säljer producenternas mat och som kan prata om produkterna. Vi kommer också att ha en bistro med en bra kock, som kan ge kunderna tips om hur de ska hantera råvarorna, säger Lasse Johansson.
Totalt handlar det om 10-talet anställda som ska jobba i och med saluhallen.
De båda har jobbat tillsammans länge i olika branscher, tanken på att göra något gemensamt och eget har funnits en tid. Nu är det dags.
– Det finns en efterfrågan och ett behov. Om ingen annan gör det får vi göra det själva, säger Lasse Johansson. Vi är matälskare båda två och insåg att det inte finns något samlat ställe för försäljning, man måste åka ut på gårdarna om man ska få tag på produkterna.
När säsonger och årstider växlar kommer också utbudet att variera. Det mesta som är lokalproducerat är säsongsbetonat.
– Vi anpassar oss efter råvarutillgången och kommer att följa årstiderna med vilttema, skördetema och sparristema, till exempel, säger Richard Bremer.