Visa endast rubriker

Sabotaget kostar mer än miljonen

Drygt en miljon kronor beräknas renoveringen kosta efter helgens översvämningar på Centralskolan i Virserum. Hultsfreds kommun har en självkostnad runt 200 000 och nu ska de samverka med företaget Prolympia om renoveringsarbetet.

Saneringsföretaget Okab har varit på plats i skol­lokalerna och tittat på vad som måste åtgärdas efter det omfattande vatten­utsläppet där 20 kubikmeter vatten fick rinna ut efter att någon öppnat en vattenpost på övre våningen.

Sabotaget ledde till att sex personer fick fullt upp med att suga och pumpa upp vatten i söndags. Och när Okab nu gjorde besiktningen visade sig skadorna vara mer omfattande än man tidigare trott.

Samtliga gipsväggar måste bytas en halvmeter från golvet och uppåt.

Dessutom var många av skolans platsmattor i dåligt skick vilket resulterat i att fukten trängt ner till golvträet vilket därmed måste bytas ut.

Företaget Prolympia kommer att starta friskola i lokalerna till höstterminen och en del renoverings­arbete var därför inplanerat. Därmed är inte arbetet som man tvingas till nu bortkastat på något sätt.

Då Hultsfreds kommun fortfarande står som ägare till fastigheten blir det kommunen som får betala en rejäl slant för renoveringsarbetet. Något som känns en aning bittert då beslutet att sälja skolan redan är fattat och att lokalerna skulle avyttras från kommunens fastighets­bestånd.

text