Visa endast rubriker

Resenärer trötta på tågförseningar

Ett 20-tal jobbpendlare i tre kommuner som åker dagligen med Kustpilen, uppmanar kommunalråden att agera mot de kraftiga tågförseningar som ofta inträffar. Resenärerna hotar med att flytta till orterna där de jobbar om inte situationen förbättras.

Resenärerna är bosatta i Hultsfred-, Högsby-, och Mönsterås kommuner och de flesta pendlar till jobb i Kalmartrakten.
- Om vi ska kunna bo kvar i våra kommuner, måste det finnas kommunikationer som fungerar väl. Vi kommer för sent till våra arbeten flera gånger per vecka, säger Eva Ingesson som bor i Målilla men jobbar med säkerhetsfrågor på landstinget i Kalmar. Det är inte sällan förseningar på över en timme och det är pinsamt att gång på gång förklara orsaken till den sena ankomsten för våra respektive arbetsgivare.
- Dessutom påverkar det planeringen av vår arbetsdag med ideliga ombokningar.
Eva Ingesson påpekar att förseningarna också ofta leder till andra problem som lämnat jobbpendlarna i sticket.
- KLT, Kalmar läns trafik, lovar att anslutande bussar ska vänta på de försenade tågen eller att taxi ska hämta, säger hon, Tyvärr felar detta ofta ändå.
De uppretade resenärerna hoppas nu att de respektive kommunalråden ska sätta press på KLT och det transportbolag som sköter om tågtrafiken.
- Problemen började sedan Veolia tog över tågtrafiken från SJ i somras, säger Eva Ingesson.
Kommunalrådet Kira Berg (S) ser allvarligt på jobbpendlarnas skrivelse.
- Av en händelse ska länets kommunalråd träffas för att diskutera infrastrukturfrågor i morgon, säger hon. Då ska jag ta upp detta. Eftersom vi uppmanar människor att åka mera kollektivt måste tågtrafiken fungera. Veolia har uppdrag som måste skötas.
- Tyvärr är det inte första fallet i Sverige där det visat sig bli problem när järnvägstrafiken privatiserades och vi på landsbygden är särskilt beroende av en bra kollektivtrafik när arbetsmarknadsområdena bara blir större.