Visa endast rubriker

Rekordtrafik har gett färre olyckor

Antalet trafikolyckor på Öland har minskat kraftigt i sommar jämfört med förra året.

Antalet trafikrelaterade olyckor på Öland har minskat med 40 procent i juni och juli jämfört med samma period 2009.

Förra året hade tre dödats och fyra skadats svårt i sommartrafiken. I år har inte en enda bilist, däremot tre mc-förare, skadats allvarligt.

Det är ovanliga siffror för Öland där vägarna anses som kraftigt underdimensionerade i förhållande till trafikmängden.

Bill Lundqvist, trafikpolis på Kalmarpolisen, har själv noterat att det gått lugnare till i år.

– Jag har punktmarkerat Öland varje dag den senaste veckan och har sett att det går betydligt lugnare till ute på vägarna. Det är förstås oerhört glädjande att olyckorna minskat så pass mycket.

Bill Lundquist nämner tre faktorer som hittills kan ha varit avgörande. Dels har trafikpoliserna enbart kunnat ägna sig åt att verka ute på vägarna i sommar och dels har de många fartkamerorna på 136:an mellan Färjestaden och Borgholm haft en lugnande effekt.

Men den mest fartdämpande omständigheten kan vara sommarens täta trafik.– Även de värsta fartsyndarna inser att det inte är någon idé med omkörningar när det är så mycket trafik som det har varit på Öland i år. Generellt sett kan man säga att hastigheten går ner när trafikmängden är hög. Och när hastigheten går ner blir olyckorna färre och mindre allvarliga.

Nu hoppas Bill Lundqvist på att den positiva trenden kan hålla i sig framöver.

– Jag tror att vi kan bibehålla de goda siffrorna om polismyndigheten även fortsättningsvis låter oss göra vårt jobb. I år har vi använt både civila och vanliga tjänstefordon.

Stoppar ni bara de som inte håller avstånden och som kör för fort?


– Nej, det kan även vara förare som kör för långsamt eller verkar ofokuserade. Ta till exempel gubben och tanten i keps och sjalett som pekar på en vacker äng och ligger med ena hjulet över mittlinjen. Då ber vi dom stanna till någonstans och njuta av utsikten i stället.