Visa endast rubriker

Rekordhöjning av huspriser i Borgholm

Priserna på bostadsrätter och villor i Borgholm ökar mest i hela Sverige. Huspriset har stigit med nästan 100 procent.

Fastighetsbyrån gav Mäklarstatistik i uppdrag att jämföra kvadratmeterpriset på villor och bostadsrätter första halvåret 2005 med samma period i år. Det visade sig att priserna i Borgholm hade ökat mest i hela landet på fem år. Huspriserna har gått upp med 96 procent medan bostadsrätterna blivit otroliga 393 procent dyrare.
- För fem år sedan fick man nästan ge bort sin bostadsrätt i Borgholm. De kostade mellan 0 till 5 000 kronor. Nu ser marknaden för bostadsrätter annorlunda ut även om de fortfarande inte är dyra. Därför slår statistiken lite fel där, säger mäklaren Kjell Jakobsson på Svensk fastighetsförmedling i Borgholm.
Mäklarkollegan, Anders Törnqvist, på Ölandsmäklaren i Borgholm har en annan förklaring.
- Samtidigt är det så att vi har sålt många exklusiva bostadsrätter vid exempelvis Ekerums golfbana och det påverkar också att bostadsrättssiffran blir så hög i Borgholm, menar Anders Törnqvist.
Mer anmärkningsvärt är att villapriserna sedan första halvåret 2005 har höjts med 96 procent. Kjell Jakobsson pekar på en orsak till prisskillnaden.
- I stället för fritidshus köper sommarölänningar hellre en villa med åretrunt standard nu. Man får sitt sommarhus mitt i Borgholm. Då pressas priserna uppåt, säger Jakobsson.
Politiker hoppas nu på att det ska bli mer attraktivt att bygga nya lägenheter i Borgholm när fastighetsbolagen ser att prisutvecklingen är så pass god.
- Totalt är det inga exceptionella priser om man jämför med andra lika stora orter. Vi låg lite för lågt tidigare, säger Törnqvist.
Men att mäklarna i Borgholm nu lever livets glada dagar vill inte Kjell Jakobsson hålla med om.
- Nej, absolut inte det är fortfarande tuffa tider. 2006 och 2007 var däremot guldår, minns han.