Mån, 2010-07-26 11:34
Regnet slog ner samtidigt som hantverksdagen slog rekord i antal utställare.
Fler hantverkare och konstnärer än någonsin ställde ut sina verk på 13e upplagan av hantverksdagen i Svindla Kvarn i lördags.
– Trettonde gången. Det är därför vi har otur med vädret, skojar arrangör Gunilla Mörstam. Trots regnet kom dock flera hundra besökare för att få se traditionellt hantverk.
Utställarna väljs ut med omsorg och deras produkter ska hålla hög kvalitet samtidigt som de ska vara traditionellt tillverkade av hantverkaren själv.
En av utställarna är Anna Nilsson guldsmed från Ålem som började sin karriär som 15-åring vid Svindla kvarn. Ifjol deltog hon i Yrkes-VM. Förutom att smida i silver och guld gör Anna Nilsson även smycken i niob, ett sällsynt grundämne som annars används i jetmotorer och supraledare.
– Niob får jag leta över halva Sverige efter, säger Anna Nilsson
Kring Marianne Pettersson från Åby-Tjureda samlas en stor skara intresserade när hon sätter igång att spinna lingarn med en gammal spinnrock.
Linet har utkonkurrerats av bomull och i vanliga svenska hem finns linnetyg främst i prydnadsdukar och arvegods. Traditionell linframställning har i det närmaste försvunnit. Från det att linet skördas tar det upp mot ett halvår innan man kan tillverka tyger. Förr var spinning av lin en normal sysselsättning för främst pigor vintertid.
– Det är ingen som har tid med det idag. Det blir för dyrt, säger Marianne Pettersson som gärna berättar om linets fördelar.
Linnetyg suger upp fukt och svalkar när det är varmt. Därför användes det förr till sängkläder.
– Vid liggsår är linet mycket bättre än bomull, säger Marianne Pettersson.