Visa endast rubriker

Politiker har rätt till avtal med kommunen

Att förbjuda politiker och tjänstemän att göra köp och avtal med kommunen skulle strida mot svensk lag.

Det konstaterade kommunstyrelsen på tisdagen i samband med att man avslog ett medborgarförslag från Jan-Olof Blomqvist.
Den sistnämnde vill att politiker och tjänstemän inom den kommunala förvaltningen och bolag ska förbjudas att göra köp och avtal med kommunen.
Han vänder sig också emot att de ovan nämnda grupperna skaffar sig egna förmåner utan föregående offentliggörande av detta, vilket gör att invånarna inte har rätt och möjlighet att delta på lika villkor.
Medborgarförslaget skrevs i samband med en överklagan på ett kommunalt beslut där en förtroendevald i kommunen tilldelades en jakträtt på kommunal mark.
I sitt svar noterar kommunstyrelsen att den svenska representativa demokratin bygger på att de förtroendevalda är vanliga medborgare som har vanliga jobb ute i samhället medan de på sin fritid deltar i beslutsprocessen i exempelvis en kommun.
Syftet är att få en bred folklig representation så att de politiska makthavarna inte ska bli en särskild samhällsklass med egna villkor och förmåner.
Men kommunstyrelsen pekar också på att det också betyder att de som tagit på sig offentliga uppdrag ska kunna leva som alla andra medborgare och få barnomsorg, hemtjänst, jakträtt med mera på samma villkor som andra. Med andra ord på samma sätt som anställda i kommunen.
För att det hela ska fungera behövs kontrollsystem så att politiker eller tjänstemän inte använder sitt inflytande på kommunala beslut på ett sådant sätt att de tillskansar sig fördelar jämfört med andra invånare i kommunen.
Enligt kommunstyrelsen är offentlighetsprincipen det viktigaste kontrollsystemet, det vill säga att alla kommunala handlingar är offentliga från det ögonblick de upprättas eller kommer till kommunen.
Därutöver har kommunen en internkontroll där tjänstemän kontrollerar att regler och rutiner följs samt en kommunal revision som är satt att granska att internkontrollen fungerar.
Sedan är det också så att vid minsta tvekan om att ett kommunalt beslut angår en politiker i dennes privata roll ska den förtroendevalde avstå från att delta i beslutsfattandet.