Visa endast rubriker

Polisradio fungerade inte

De tre polisaspiranterna gavs i uppdrag att bevaka ingången till den för mordförsök misstänkte våldsverkaren. Ingen av dem hade fungerande radioutrustning som kunde användas om de hamnade i farliga situationer.

Den 4 augusti skickades åtta poliser, varav tre aspiranter, till en adress i Kalmar för att gripa en 31-årig man misstänkt för mordförsök.
Mannen bedömdes som farlig och det fanns också uppgifter om att han kunde vara beväpnad med skjutvapen. Situationen var därmed allvarlig och beredskapen för att tillslaget skulle utmynna i våldsamheter stor.
De tre polisaspiranterna fick i uppgift att säkra den aktuella lägenhetens in- och utgång. Det visade sig då att den radioutrustning de hade tillgång till inte fungerade. De saknade även mobiltelefoner och telefonnummer som de kunde ringa vid behov.
I det här fallet avlöpte händelsen. Den misstänkte våldverkaren var inte hemma och greps först för några senare.
Trots det skrevs, helt enligt gällande föreskrifter, en tillbudsrapport, i vilket det inträffade klassificeras som en allvarlig händelse.
Det digitala radiosystemet Rakel har använts av polisen sedan 2005. Från vissa håll har kommit flera rapporterar om bland annat bristande täckning. Om det var det som drabbade polisaspiranterna i Kalmar den 4 augusti ska nu utredas.
– Hittills har vi inte kunnat se att det var frågan om brister i tekniken som gjorde att utrustningen inte fungerar. Det lutar snarare åt handhavandefel. Men det vet vi i nuläget inte säkert utan det får utredningen visa, säger Ulf Ericsson, operativ chef inom Kalmarpolisen.
När det gäller radiosystemet Rakel har det sedan det infördes i Kalmar län enligt polisledningen fungerat bra och stabilt, även om det fortfarande finns vissa områden med mottagningsproblem. När det gäller Kalmar tärort ska det, vad som är känt, finnas nära nog full täckning på alla platser.