Visa endast rubriker

Ovisst om Spaljisten blir kvar i Ruda

Kommer Spaljisten AB att flytta sin verksamhet i Ruda, där det finns knappt ett 20-tal medarbetare, till huvudfabriken i Åseda?

Omöjligt är det inte, även om inga beslut är tagna ännu. Vd Mårten Bilkstad vid Spaljisten har varit och informerat personal i Ruda och då förklarat att det kan bli förändringar.
– Jag har fått styrelsens uppdrag att göra en analys vad det skulle innebära att flytta verksamheten från Ruda till Åseda. Detta uppdrag har jag också utfört, men däremot finns inga beslut, vilket är viktigt att poängtera, säger vd Mårten Bilkstad till Barometern-OT.
I och för sig är alltså inget bestämt ännu, men för den skull håller Spaljisten AB en dialog med de fackliga företrädarna.
– Klart är att en maskin håller på att flyttas från Ruda till Åseda, vilket väntas vara klart under nästa månad. Därför har sex anställda fått erbjudande om att följa med och för oss är det alltid viktigt att ta vara på personalens kompetens.
De anställda i Ruda har alltså fått information, men klart är att det finns en viss oro i lägret för den skull.
– Eftersom en maskin går till Åseda och sex personer följer med den försvinner ungefär en tredjedel av styrkan här i Ruda. Jag tror det bli svårt att hålla verksamheten igång med en så pass liten styrka. För den skull går det ju alltid att hoppas, säger Mats Thunberg, som jobbar på Spaljisten AB.
Det var i slutet av 1990-talet, som Spaljisten startade i Ruda och tog då över de lokaler, som Träspecialen i Smålandsstenar hade haft. Under årens lopp har betydande investeringar gjorts. Så sent som i början av förra året installerades en större maskin, som tillverkar kantlister. Golvsocklar dominerade produktionen i Ruda, där man även gör sänglådor och skoskåp.
Framför allt är Ikea en storkund. Dessutom tog Spaljisten AB för ett år sedan hem stororder från en europeisk utlandskund på 2,5 miljarder kronor.