Visa endast rubriker

Oskarshamn vill ta vatten från Hultsfred

Hultsfred kan komma att exportera grundvatten till Oskarshamn inom några år. Enligt SGU, Sveriges Geologiska Undersökning, finns tillräckliga mängder för båda kommunerna och kuststaden vill få en permanent lösning på ett gammalt problem.

I sin jakt på nytt vatten har Oskarshamns kommun, av länsstyrelsen rekommenderats att vända sig norrut; det sandiga Hultsfredsdeltat är känt för sitt fina vatten och Hultsfreds kommun har visat sig välvilligt inställd till att åtminstone göra en förundersökning.
- Vi har under flera år försökt hitta en ny vattentäkt för Oskarshamns stad, säger Lars Aronsson (s), tekniska nämndens i Oskarshamn ordförande, utan att lyckas. Idag tar vi sjövatten som tyvärr blir sämre och sämre på grund av avrinningen från skogsbruket. Humusämnen och andra föroreningar missfärgar vattnet.
- Trots att vi har byggt om reningsverket för 20-25 miljoner kronor, blir vattnet inte bra. I Hultsfred kan man pumpa in vattnet direkt i ledningarna.
Lars Aronsson hoppas att konsekvensanalysen ska ge ett positivt resultat.
- Innan vi börjar bygga en ledning från Hultsfred till Oskarshamn för 75-100 miljoner kronor måste alla frågetecken vara uträtade.


Lars Lundgren på tekniska kontoret i Hultsfred, berättar att förundersökningen kommer att bli omfattande.
Det finns många olika aspekter att ta hänsyn till.
- En viktig fråga är om grundvattnet under Hultsfredsdeltat håller en jämn kvalitet, säger han. Det vet vi inte idag eftersom vi bara utnyttjar en knapp femtedel av den kapacitet som finns. I snitt använder Hultsfred 24 sekundliter. Tillsammans med Oskarshamn, som också räknat in framtida expansion i siffrorna, kommer vi upp i cirka 115 sekundliter.
- SGU beräknar att det finns minst 125 sekundliter att ta ut i området.
Förutom kvaliteten, finns en annan osäkerhetsfaktor som konsekvensanalysen måste ta hänsyn till
- SGU:s siffror baserar sig på ett normalår. Vad som händer ett nederbördsfattigare år vet vi inte i nuläget och vi måste vara säkra på att vattnet räcker även under extrema förhållanden.