Visa endast rubriker

Oro för neddragningar

Det finns en oro för hur neddragningar av personalstyrkan kommer att drabba träffpunkterna för äldre och handikappade.

Träffpunkterna har fått en viktig social roll för många äldre och sätter den där extra guldkanten på vardagen. Men politikerna har bestämt sig för att spara in på personalen.
Redan för några år sedan stängde man träffpunkten i Timmernabben helt och hållet. I samband med två pensionsavgångar i år väljer man att inte återbesätta tjänsterna. Två av nio tjänster försvinner därmed och det oroar de som blir kvar.
– Det kommer att påverka verksamheten. Träffpunkterna är uppskattade, de ger social gemenskap och det är något roligt som händer i vardagen. Vi är inte vårdpersonal på det sättet, utan mer en medmänniska och vi får ofta förtroendesamtal, säger Rose-Marie Knutsson och Britt Rollbert.
Till träffpunkterna i Blomstermåla, Ålem, Fliseryd samt Prästkullen, Kvarnbo och Allégården i Mönsterås kan vem som helst komma om man tillhör den äldre generationen. En del har till och med biståndsbeslut som säger att de ska få hjälp att komma till träffpunkterna då det är viktigt för den sociala träningen.
– Då måste vi ju finnas också.
De som jobbar med träffpunkterna trivs med arbetet, men det är samtidigt krävande.
– Vi är allt i allo. Vi planerar alla aktiviteter, vi är chaufförer och reseledare och fixar allt runt omkring.
När det blir färre personal hinns inte allt med och man tvingas skära ned på öppettiderna och aktiviteterna.
– Men man får ju ändå vara glad för att vi får vara kvar. En del kommuner har lagt ned all verksamhet med träffpunkter.