Visa endast rubriker

Ombyggnaden av högstadiet blir många miljoner billigare

Enligt ett tidigare förslag skulle den kommande ombyggnaden av Bjurbäcksskolans högstadium kosta cirka 14 miljoner kronor. Efter diskussioner mellan chefer, lärare och fack blir renoveringen åtskilliga miljoner billigare.

– Nu blir det bara mindre ingrepp i byggnaderna istället precis som vi önskade och många miljoner billigare, så det blev jättebra till slut, kommenterar adjunkt Leif Clarhed bildningsnämndens beslut på torsdagen.
– Om man följt det tidigare förslaget skulle ungefär halva summan ha använts till ombyggnader som var gjorda så sent som på 1990-talet. Jag vill inte skylla på någon, men så lättvindigt får man inte handskas med skattebetalarnas pengar, säger Leif Clarhed.
– Men om bara all personal hade fått säga sitt från första början hade vi sluppit många turer i den här processen.
De senaste dagarna har många diskussioner förts mellan chefer, berörda lärare och representanter från lärarfacken. Resonemangen resulterade i följande förslag till förändringar som bildningsnämnden sade ja till på torsdagen.
* Grundvux/särvux inryms i särskolans lokaler.
* En av de befintliga hemkunskapssalarna behålls och moderniseras.
* Bjurbäcksskolans nuvarande aula med intilliggande rum viks för kulturskoleverksamheten och då i huvudsak för drama, dans med mera. Lokalen ska även kunna användas av skolverksamheten samt kvällstid för kurser, uthyrning och dylikt.
– Detta blir en lösning som alla parter är nöjda med och att det dessutom blir billigare är ju bara positivt, konstaterar bildningschef Christer Kratz.
Hur mycket billigare är svårt att säga, men summan blir åtskilliga miljoner lägre.
Tidigare har Lärarnas riksförbund, LR, pekat på att underlagen för projekten inte höll måttet och att informationen om konsekvenserna av föreslagna ombyggnader varit bristfällig.
Bland annat har LR varit kritisk till att det saknats en konsekvensbeskrivning och synpunkter från högstadiets skolledning. Därför bad man Leif Clarhed att granska ärendet och beslutsunderlaget inför den kommande projekteringen.