Visa endast rubriker

Offrets mamma säger nej till resning

Mamman till den 20-åring som mördades i Högsby 2005 motsätter sig att den man som dömdes för mordet beviljas resning.

– Däremot välkomnar vi en fortsatt utredning, eftersom det kommit fram nya uppgifter i målet som visar att andra personer kan komma att lagföras, säger mammans målsägandebiträde, advokat Elisabeth Massi Fritz.

En i dag 22-årig man dömdes 2006 som ende gärningsman, trots att varken tingsrätten i Kalmar eller Göta hovrätt trodde på att han begått mordet ensam. Hans föräldrar var också åtalade, men frikändes av bägge instanserna. Mordet, där knivar, tillhyggen och kokande olja användes, har betecknats som ett hedersmord.

Motiveringen till varför offrets mamma säger nej till resning har hemligstämplats. Till TT säger Massi Fritz att 22-åringen troligen nu, efter avtjänat straff, presenterar en tillrättalagd historia för att slippa utvisas ur Sverige.

– Jag menar att det är orimligt att han skulle vara helt oskyldig, säger hon.

Även 22-åringens lillebror har nyligen kommit med uppgifter där en annan familjemedlem pekas ut som den verkliga mördaren. Riksåklagaren anser att det finns "synnerliga skäl" för att fallet prövas på nytt. Högsta domstolen tar ställning i resningsfrågan efter sommaren.