Visa endast rubriker

Nytt forum för unga med idéer

Det finns ett stort engagemang, mycket vilja, goda idéer men inga ekonomiska resurser. Kultur och fritidsnämnden ska spara samtidigt som de vill ha förslag om förbättringar från ungdomar.

Bättre golv i Idrottshallen, fler platser på Kulturskolan och bättre öppettider på fritidsgårdarna. Ja, när 45 ungdomar samlas för att diskutera hur kommunen ska tillgodose ungdomarnas behov bäst så går det inte att komma ifrån en krass ekonomisk verklighet. Kultur- och fritidsnämnden ska spara sammanlagt 2,5 miljoner under nästa budget år, det motsvarar två procent av den totala budgeten och det är något alla nämnder gör i kommunen. Så samtidigt som de vill höra vad ungdomarna vill ha så får de samtidigt till svar att det åtstramning snarare än ökning av budgeten.
– Det är naturligtvis lite svårt och jag förstår konflikten, säger Birgitta Axelsson-Edström (v) ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Nu måste vi gasa och bromsa samtidigt, det är inte alltid så lätt.
Så mycket gas kan det dock inte bli. Även om Birgitta Axelsson-Edström inte tyckte att forumet handlade så mycket om resurser så finns besparingarna där och åtgärder måste till för att spara pengar. Den sittande majoriteten har haft som vallöfte att halvera medlemsavgiften till Kulturskolan. I budgetförslaget för 2009, tre år efter löftet är det istället föreslaget en höjning genom att man tar bort syskonrabatten. Det kommer också bli kännbart för biblioteken som måste spara 500 000 kronor utan att minska på öppettiderna.
Men man kan också ha ett mer positivt angreppssätt.
– Vi kanske inte ska stirra oss blinda på att vi måste spara 2,5 miljoner kronor, vi kanske istället ska se att vi har 122 miljoner kronor att fördela, säger Joachim Håkansson (fp) vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.
Gårdagens Ungdomsforum var ett delvis nytt angreppssätt för att försöka förstå vad Kalmars ungdomar vill. Tjänstemännen hade förberett frågor som sedan diskuterades i olika grupper. Diskussionerna dokumenterades och ska sedan användas som underlag i kultur- idrott och fritidsprogram som ska antas nästa år. Ungdomarna ges alltså ett rejält tillfälle att uttrycka sina åsikter i ett politiskt handlingsprogram.
Sammantaget tecknade ungdomarna en positiv bild av Kalmar. Framförallt lyftes stadens grönområden, parkerna, närheten till havet, slottet och kanske inte helt otippat Kalmar FF fram som positiva saker med Kalmar. Och särskilt glädjande för politikerna var säkert att ungdomarna upplevde sig som väldigt trygga och att många ville stanna kvar i Kalmar efter skolan.