Visa endast rubriker

Nybro tryggare med brandmän som vakter

KD-politikern Sivert Hugosson tycker att brandmän ska ha ordningsvaktskompetens för att bättre kunna samverka med polis vid utryckningar. Han drev frågan i valrörelsen för fyra år sedan. Nu tänker han återkomma.

Han förde fram idén i en motion i fullmäktige vintern 2005; han tyckte då frågan om en närmare samverkan åtminstone skulle utredas. Såväl polisen som räddningstjänsten hade invändningar mot idén, vilket räckte för den politiska kommunledningen att avslå motionen.

– De tyckte väl att det inte fanns så många rätt i mina tankar kring det här, om jag uttrycker det så, säger Sivert Hugosson.

Men nu tycks det hända saker, åtminstone på riksnivå. I en utredning av Försvarsdepartementet kring en översyn av lagen om skydd mot olyckor finns ett förslag om att införa ”trygghetsstyrkor”. Lokala organisationer, menar utredaren, ska ha trygghetspersonal med hög tillgänglighet såväl som brandman, polis och ambulanssjukvårdare – och därmed kunna hantera de flesta typer av nödlägen.

Sivert Hugosson tycker att tankegångarna i utredningen tangerar hans egna funderingar.

– Dessutom tycker jag att samhällsekonomin drar allt mer åt det här hållet; man söker samordningar när samhällsresurserna blir alltmer begränsade, säger han.

Invändningarna för fyra år sedan handlade om problem kring att blanda uppgifter som står under olika huvudmän. Räddningstjänsten menade att deras förtroendekapital skulle naggas i kanten om de började ägna sig åt polisiära uppgifter.

– Det finns säkert komplikationer med det här, men jag tycker nog att man åtminstone kan utreda det även lokalt. Om en brandman skulle få ordningsvaktsutbildning och stå under polisbefäl vid till exempel inbrottslarm – ja, då tror jag att tyngden med en sådan organisation skulle bidra till att minska brottsligheten, säger han.

Sivert Hugosson har tagit upp frågan i sin partigrupp och fått positiv respons.

– Vi kommer nog att driva det här i valrörelsen och ha det med i vårt valprogram, men det är inte säkert att vi tar upp det som en motion igen, säger han.