Visa endast rubriker

Nya rum i renoverad domkyrka

Arbetet med att renovera Kalmar domkyrka fortsätter. Nu är det stor aktivitet i östra delen där man ska skapa två nya rum genom att sänka taket.

Intill vapenhuset byggs ett samtalsrum och en trappa upp får personalen sitt efterlängtade personalrum med pentry.

– Här till höger om vapenhuset fanns ett förrådsutrymme som inte behövs längre så det byggs om till samtalsrum. Och genom att taket sänks i det här rummet och vapenhuset tillkommer ytterligare ett rum en trappa upp som blir personalrum, säger Markus Fager, byggnadsfirmans platschef .

Tidigare hade man planerat att bygga ett personalrum i källaren vilket skulle ha inneburit mycket större ingrepp i kyrkan.

På orgelläktaren arbetar både målare och snickare. Erik Michélsen, möbel- och inredningssnickare från Stora Frö, ska återskapa delar av orgelläktarens balustrad.

Mittdelen av räcket togs nämligen bort vid renoveringen på 50-talet och ersattes av delar som hörde till orgeln, vilka nu tas bort när orgeln ska restaureras.

Samtidigt plockas de stora byggnadsställningarna ner; limfärgen på väggar och tak i östra delen är nu borttvättad och har ersatts med 12–14 lager kalkfärg så som det var ursprungligen.

En fläkt susar högt i rummet.

– Utan fläkten kan det bli katastrofala följder, förklarar Markus Fager. Fläkten skapar undertryck i den här delen av kyrkan vilket gör att damm och fukt inte kan ta sig in i den färdiga delen av kyrkan. Där skulle dammet lägga sig över allt som nu äntligen är färdigrestaurerat.