Visa endast rubriker

"Nya besparingar gör skolan sämre"

De nya sparkraven slår hårt mot kvaliteten på skolverksamheten. Personalens arbetsbörda ökar och färre elever kommer in på gymnasiet.

Den bedömningen gör JanEric Assarsson som nyligen slutade som skolchef i Torsås kommun i sin konsekvensbeskrivning av de besparingar som vänsterstyret ålagt bildningsnämnden att genomföra nästa år.
Budgetramen har minskats med fyra miljoner kronor. I den penningsumman kan dock 1,5 miljoner plockas bort direkt på grund av minskat elevantal, vilket betyder cirka fyra färre lärare. Redan inför höststarten har en del lärare tagits bort, eftersom det är två färre klasser på högstadiet mot i våras, uppger tillförordnade skolchefen Leif Karlsson.
JanEric Assarsson slår i sin konsekvensbeskrivning fast att besparingarna leder till kraftigt minskat anslag för personalens kompetensutveckling och färre pedagogiska måltider med eleverna, vilket kan öka oron i matsalarna. Vidare anser han att det inte längre går att ha undervisning i samlat arbetslag, utan eleverna får möta fler lärare under arbetsveckan. Elever med behov av särskilt stöd riskerar att inte få den hjälp de behöver och har rätt till.
"Personalminskningen innebär även försämrade möjligheter till integration av särskoleelever och ökat tryck på grundsärskolan. I förlängningen blir färre elever behöriga till ett nationellt program på gymnasieskolan. Barngrupperna blir större inom förskolan och det blir färre dagbarnvårdare, skriver JanEric Assarsson bland annat.
Kostnaden för det så kallade nattdagis och flyktingarnas förberedelseklass finns inte med till en kostnad av totalt 1,4 miljoner kronor. Om prästgården i Gullabo ska tas i bruk under mars nästa år, så måste budgeten förstärkas med 420 000 kronor.
Sören Bondesson (S) är ordförande i bildningsnämnden. Han erkänner att besparingarna leder till försämringar, men påminner om att nämnden kan få del av de särskilda statliga extrapengarna från regeringen där Torsås kommun väntas få cirka 5,2 miljoner kronor.
– Vi måste ändå rätta munnen efter matsäcken. Vi har redan minskat lärartätheten och ligger nu på snittet för riket. Trots besparingarna så kan vi behålla vår verksamhet, men nu är botten nådd. Däremot är jag mycket tveksam till om vi kan ta prästgården i Gullabo i bruk för dagis, säger Sören Bondesson.