Visa endast rubriker

Ny lag gynnar öländskt vin

Från den 1 juli får svenska vingårdar lagerföra sina produkter på de tre närmaste systembolagen.
- Det betyder att vi får en större marknad året runt, säger Gunnar Dahlberg, Wannberga vin&lamm.

Turerna kring de svenska vingårdarna och hur de ska kunna få avsättning för sina produkter har varit många. På Wannborga vin&lamm har man löst det genom att sälja sina egna viner i gårdens restaurang.
- Vi får avsättning för det mesta av det vin vi producerar i vår restaurang, men produktionen ökar hela tiden så det här kan betyda mycket för oss i framtiden, säger Gunnar Dahlberg.
Nu får svenska vingårdar endast ha sina viner lagerförda i den systembutik som ligger närmast produktionsplatsen. För Wannborga vin&lamm har det inneburit att Borgholm har varit lagerförande butik.
- Det fungerar bra på sommaren, men inte lika bra på vintern. Det här betyder att vi får en större marknad året runt, säger Gunnar Dahlberg.
Enligt ett pressmeddelande från Systembolaget är det den växande trenden med att köpa lokalproducerat som har gjort att lagen ändras. Gunnar Dahlberg tycker att det är ett steg i rätt riktning men hoppas mycket på den utredning som just nu pågår angående möjligheter för vingårdar att få sälja sina viner från gården.
Wannborga vin&lamm producerar ett par tusen flaskor vin varje år, både rött och vitt, och är Ölands enda vinproducent som tar fram vin från druva till flaska själva. Det finns dock fler vinodlingar, bland annat hos Eva Gustafsson på Håks gård i Beteby. Hennes viner tillverkas på Wannborga.