Visa endast rubriker

Med sommaren kommer olyckorna

Nu efter midsommarhelgen sparkar turistsäsongen på Öland i gång på allvar. Men se upp i trafiken – för det kommer att smälla många gånger i sommar.

Öland är i positiv bemärkelse unikt på många sätt. Men det finns också en mörk sida som få kommuner i Sverige kan mäta sig med. Det är trafikolyckorna på ön som minst sagt eskalerar under sommarmånaderna.

Per-Erik Gamberg, trafikpolis i Kalmar län, säger att det finns två avgörande omständigheter.

– Befolkningen ökar med flera 100 000 när industrisemestern börjar samtidigt som vägarna på Öland inte är dimensionerade för de här stora trafikmängderna. Landsväg 136 är inte någon autostrada precis.

Och statistiken talar sitt tydliga språk. Mellan åren 2003–2009 har sex av tio trafikolyckor skett under sommarmånaderna jämfört med resten av året. Värstingmånaden är juli då antalet olyckor i trafiken fördubblas mot juni och augusti.

Per-Erik Gamberg menar att antalet trafikpoliser inte är anpassat till Ölands plötsliga befolkningsexplosion under sommaren.

– Många poliser har semester i juli samtidigt som vi har ett helt län att bevaka. Det vi gör på Öland är att försöka satsa på att synas på vägarna så mycket som möjligt. Det brukar lugna ner trafiken.

– Det är bara att gå tillbaka och titta på midsommarhelgen. När vi radikalt ökade trafikbevakningen på Öland hände knappt någonting, men normalt har vi inte de resurserna.

Lennart Ivarsson, samhällsplanerare på Trafikverket region syd, säger att de successivt arbetar på att öka trafiksäkerheten på Öland.

– Vi har jobbat mycket med att anpassa hastigheten till vägarnas standard. På vägbiten mellan Algutsrum och Rälla, som har många anslutande vägar, har vi bland annat sänkt hastigheten från 90 till 80 kilometer i timmen.

– Vi har även försett delar av 136:an med mitträfflor och gjort körfälten smalare för att skapa utrymme för cyklister och gående. Det har vi gjort i avvaktan på större byggnationer. Öland har blivit attraktivare för turister de senaste åren, därför kommer vi att satsa mer pengar på ön framöver.

Det är på norra Öland den stora majoriteten av olyckorna sker. Mellan 2006 och 2009 har elva av tolv dödsolyckor inträffat i Borgholms kommun.