Visa endast rubriker

Man riskerar djurförbud och åtal

Den man vars 150 djur omhändertogs vid nyår, fick strax före jul en ansökan om förprövning av ett djurstall godkänd. Samtidigt riskerar han djurförbud och åtal.

Som Barometern-OT berättat fick länsstyrelsen under 2009 in ett flertal anmälningar mot mannens djurhållning från personer som reagerat på att djuren inte har skötts.
Trots inspektioner och förelägganden om att bristerna måste åtgärdas, har det inte hänt något.
Vid nyår var situationen ohållbar för djuren som saknade både mat och vatten, och länsstyrelsens djurskyddsenhet beslutade om att de måste omhändertas omedelbart på plats.
Sedan dess har de skötts av avbytare och förhållandena har förbättrats avsevärt för djuren.
En del var dock i så dåligt skick att de avlivades.
Bara en vecka före omhändertagandet beslutade landsbygdsavdelningen på länsstyrelsen om att godkänna en ombyggnad av ett stall som mannen lämnat in en ansökan om.
Enligt lantbruksdirektören John Winroth är ansökan om djurstallet och mannens bristande djurhållning två olika saker även om de hänger ihop.
Djurhållningen håller djurskyddshandläggare och länsveterinär koll på, medan det är landsbygdsavdelningen som beslutar om förprövning av djurstall.
– Det han har fått nu är tillstånd att bygga ett nytt stall och tanken är väl givetvis att djurhållningen ska bli bättre, säger John Winroth.
Länsveterinär Leif Dahlgren förklarar att länsstyrelsen krävt att mannen måste begränsa antalet djur och även skaffa godkända lokaler för djuren.
Att han har ett godkänt stall innebär dock inte att han automatiskt får tillbaka ansvaret för skötseln av djuren.
– Vi har för avsikt att pröva djurförbud och se om mannen är lämpad att ha djur eller inte. Och jag är ganska övertygad om att en åtalsanmälan kommer att göras mot honom, säger Leif Dahlgren.
Just nu väntar länsstyrelsen på ett yttrande från djurägaren innan man kan ta ställning till vad som ska hända med de omhändertagna djuren.
Troligen kommer en del att säljas till nya ägare och andra slaktas.
– Vi vill ta ett beslut så fort som möjligt. Det är bäst för alla. Ärendet kostar pengar, som visserligen ägaren får stå för sedan, men som polisen får ligga ute med nu, säger Leif Dahlgren.
Dessutom uppfyller man i nuläget inte djurskyddslagens krav på att djuren bland annat ska ha möjlighet att gå in under tak.