Visa endast rubriker

Mamma spelade bort allt

När sonen flyttade hemifrån kände sig mamman allt mer ensam. Hon sökte tröst i bingo på internet och hamnade snabbt i ett spelmissbruk. Nu har hon dömts till fängelse och att betala skadestånd på flera hundra tusentals kronor.

För snart två år sedan började kravbrev ramla ner hos en man bosatt på en ort i Högsby kommun. Olika kreditinstitut undrade varför han inte betalade sina skulder som lämnats till inkasso.
Mannen ställde sig helt oförstående och kunde inte begripa vad det var frågan om. Men snart uppdagades den bittra sanningen.
Ställd inför faktum erkände hustrun att hon under en längre tid tagit upp ett stort antal lån i både makens och sonens namn utan deras kännedom. Pengarna hade hon använt till ett intensivt spelande på internet.
– Jag kände mig ensam när sonen flyttade och började spela bingo på nätet. I början var det ganska måttligt men efter hand tilltog det, har hon berättat.
Lånen rörde i de flesta fall om mindre belopp på endast några tusenlappar. Men även sådana ska återbetalas och det gjordes med nya lån.
Under tiden som kvinnan var inne i det djupa spelberoendet skötte hon dessutom sonens ekonomi. Den sjukersättning och bostadsstöd, cirka 12000 kronor per månad, han fick från försäkringskassan gick in på ett konto hon disponerade. Det som blev över, flera tusen kronor, sedan han fått lite fickpengar och hyra och räkningar var betalade behöll hon själv.
Inför tingsrätten berättade sonen om att han under tiden som mamman skötte det ekonomiska fick leva snålt och inte hade råd att köpa kurslitteratur eller följa med kompisar när de gick ut. Sedan han själv tog över fick han tydligt mer att röra sig med.
På tisdagen fällde Kalmar tingsrätt kvinnan, som numera flyttat från Högsby kommun, för bland annat grovt bedrägeri och förskingring. Trots att hon tidigare är ostraffade menade domstolen att hon inte kan slippa ett fängelsestraff. Längden på detta fastställdes till två månader.
Men domen innebär också att kvinnan måste betala betydande skadestånd, drygt 365000 kronor, till olika kreditinstitut, sonen och ex-maken.