Visa endast rubriker

Mörbylånga på topp tio-lista

Arvidsjaur är landets bästa skolkommun, enligt Lärarförbundets rankning. Tvåa är en annan Norrbottenskommun, Piteå, och nummer tre på listan är Vindeln i Västerbotten. Olofström hamnar på sjunde plats i landet.

Ytterligare tre kommuner från de nordligaste länen har placerat sig bland de tio bästa: Luleå (5), Pajala (8) och Norsjö (10).

Fjolårets två bästa kommuner, skånska Lomma och Lund, har halkat ned till sjätte respektive fjärde plats.

Årets skolförbättrare är Ödeshög i Östergötland.

Ödeshög har klättrat från plats 272 till 72 i rankningen, och därmed förbättrat sin placering mest jämfört med förra året.

Årets vinnare, Arvidsjaur, avancerade från plats 40.

– Det är en effekt av ett långsiktigt arbete – vi satsar på elevvård och vi satsar på barn med behov av särskilt stöd. Det ger utdelning, säger en stolt Annette Rydén, skolchef i Arvidsjaurs kommun.

Men först och främst lyfter hon fram personalens engagemang.

– Alla våra niondeklassare i våras kom in på gymnasiet. Det är bara att tacka personalen, den gör ett underbart jobb.

Att kommunen är liten (drygt 6 600 invånare), spelar också in. Det finns en social kontroll i positiv bemärkelse, enligt Annette Rydén.

– Skolan har ett bra samarbete med kulturen, föreningar, socialtjänsten, polisen och kyrkan. Vi har nära till varandra och det är lätt att bygga nätverk.

Lärarförbundets rankning baseras på 14 kriterier, bland annat lärartäthet, andel behöriga lärare och niondeklassarnas snittbetyg. Vidare har faktorer som lärarnas löneläge och sjuktal vägts in. Årets rankning är den nionde i ordningen. (TT)