Tis, 2010-06-29 09:51
En riktig vinn-vinn-situation. Så kan upprustningen av västra industrispåret bäst sammanfattas. Med nästan tusen färre långtradare på Nybros gator kan såväl miljön som kommunen och Smurfit Kappa känna sig som vinnare.
Många vinner på nytt spår Både miljön, kommunen och Smurfit Kappa blir vinnare genom upprustningen
Nästan ett år efter invigningen av industrispåret som leder ut till Smurfit Kappas anläggning i västra Nybro kan antalet vagnar som tar sig fram tidigt på morgonen tre dagar i veckan, summeras.
Och förväntningarna har infriats.
– Vi är väldigt nöjda med utvecklingen och är uppe i över 900 vagnar, så våra förhoppningar har verkligen infriats, säger Smurfit Kappas platschef Thomas Elmqvist.
På kommunens tekniska kontor planerar man nu för en fortsatt upprustning av järnvägsnätet.
Dels fortgår planerna på en kombiterminal i Fredrikslund, dels ska övriga befintliga spår kompletteras, i första hand gäller det elektrifiering av en sträcka som saknat el.
– I dag måste det hämtas diesellok i Kalmar för att dra vagnar på den sträckan, säger Bengt-Eve Petersson, chef på tekniska förvaltningen. Om det tidigare var mycket snack och lite verkstad i våra kontakter med banverket så är det nu tvärtom.
Västra industrispåret var från början ett litet projekt som beräknades kosta en halv miljon kronor, vilket hjälpligt hade återställt spåret i tidigare skick.
Efter kontakt med berörda företag blev kostnaden i stället fem miljoner, pengar som visat sig vara väl använda.
– Ja, det är inga problem att räkna hem den här kostnaden, säger Thomas Elmqvist. Vi slipper ha chaufförer som väntar under lossningen och får en betydligt större flexibilitet.
Thomas Elmqvist ser gärna att fler företag kopplar in sig på västra industrispåret.
Det finns också lediga industritomter i området, och ju fler som delar på spåret, desto mindre blir kostnaden för varje aktör. Också kommunen är alltså nöjd med utvecklingen.
– Spåret var faktiskt på väg att läggas ned före upprustningen. Nu ser vi att spårtrafiken kommer att fortsätta växa, det är mycket positivt, säger Bengt-Eve Petersson.