Visa endast rubriker

Många startar nya företag på Öland

Öland spelar i den högsta divisionen när det gäller nyföretagande. Det hävdar Anders Nyholm, vd på Ölands näringslivskontor. – Det finns en Gnosjöanda här.

Första halvåret har det registrerats 80 nya företag på Öland. Fördelningen mellan kommunerna är jämn.

Men det är Färjestaden som är den stora nyföretagarorten. Där har fyra av tio företag registrerats i år.

– Det är mycket, men jag är inte förvånad. Färjestaden har en tung befolkningsandel och är med sin närhet till bron attraktivt för företagare. Läget gör att man kan ha en aktiv kundkrets i Kalmarområdet, säger Anders Nyholm.

Ölands Skördebutik vid köpstaden är ett av de 32 nya företagen i Färje- staden. Butiken öppnade för en månad sedan och handeln har gått bättre än förväntat.

– Det brukar ta ett tag att få kunderna att hitta hit. Men det har gått väldigt bra hittills, säger Thomas Isaksson, vd för butiken.

Butiken är målad i naturens färger. Det bruna golvet ska återspegla jorden, de gröna väggarna naturen och de blåa inslagen himlen.

Thomas Isaksson tror att det finns en stor efterfrågan på närproducerat.

– Vi har samlat det bästa av Ölands närproducerade varor under ett och samma tak. Vi bestämde oss för att starta direkt när vi kom på idén.

Öland är av tradition en nyföretagarregion. Nyföretagarbarometern, som rankar de bästa nyföretagarkommunerna, har tidigare placerat Borgholm som en av Sveriges tio företagsvänligaste kommuner. I år ligger Borgholm på plats 25 strax efter storstadskommunerna.

– Öland spelar i den högsta divisionen, säger Anders Nyholm.

– Steget till att bli egenföretagare är kortare här än om man jämför med bruksorter där det finns en stor arbetsgivare som tar allt.

– Dessutom genererar turismen många affärsidéer. Det finns all anledning att tro att sommarens hittills fina handel ger nyföretagarna ytterligare råg i ryggen.