Visa endast rubriker

"Många lever sitt liv på internet"

Alltför få föräldrar vet vad deras barn och ungdomar gör på Internet, menar konsulten och föreläsaren Ulf Silling.
- Situationen är inte hopplös. Med bara några enkla åtgärder kan man skydda sig själv och barnen bättre, säger han.

När Ulf Silling reser runt i Sverige och föreläser om barn och ungdomars vanor och beteende på Internet använder han ofta siffror, statistik och andra faktauppgifter från Brå, Brottsförebyggande rådet, Datainspektionen, Medierådet - ett råd under Kulturdepartementet - och Polisen.
På tisdagskvällen träffade han föräldrar och skolpersonal i Nybro.
31 procent av barnen och ungdomarna i åldersgruppen 9 till 16 år har någon gång kommit i kontakt med sex och porr på internet, avslöjar han. Tjugo procent har råkat ut för sexinviter på internet. 58 procent av ungdomarna mellan 14 och 18 år har någon gång blivit hotad, mobbad eller trakasserad på internet, enligt Ulf Sillings uppgifter.
Han säger också att fler ungdomar spelar dataspel än det finns jämnåriga utövare av fotboll och ishockey tillsammans.
- Många ungdomar lever en betydande del av sitt liv på internet. Om man ser detta som ett problem så tycks det nästan ha kommit med modersmjölken. Varannan femåring surfar på internet, och var fjärde fyraåring. Vi får nog erkänna att barnen kan mer om internet än vad vi vuxna gör, och för många föräldrar är detta väldigt frustrerande. Man vet inte hur man ska gå tillväga för att få bättre kontroll, säger han.
Internet, menar han, har många förtjänster - men där finns också många faror. Mängder av hemsidor informerar om droger och drogtillverkning, vapen, sabotage och självmord. Den som har för dåligt lösenordsskydd riskerar att få intrång i sin dator och få sin identitet stulen.
- Vuxna, tycker jag bör inventera den dator som barnen använder. Installera filter om det behövs, kanske spärra vissa program och hemsidor. Det allra bästa tycker jag är att förhandla med barnen om datoranvändandet - kom överens om regler. Där tycker jag att morot är bättre än piska. Respektera barnens integritet - och be gärna barnen visa hur internet fungerar, säger han.