Visa endast rubriker

Målilla hetast i landet

Helgen bjöd på värmebölja och lördagens toppnotering på 34,5 grader slogs på söndagen i Målilla i Småland. 35,0 grader uppmättes vilket är den högsta temperaturen sedan 1994.

- De högsta noteringarna har varit i östra Småland och södra Östergötland. Malexander fick 33,4, Hagshult och Jönköpings flygplats 33,1 och Örebro 32,6 grader, säger Nils Holmqvist, jourhavande meteorolog på SMHI.

Söndagens årsbästa, 35,0 grader, är den högsta temperaturen i landet sedan den heta sommaren 1994. Det svenska rekordet är på 38,0 grader. Det uppnåddes i Ultuna 1933 och i Målilla 1947.

Men alla delar av landet fick inte lika torrt och soligt väder under söndagen. På Västkusten förekom en del regn och åskskurar. SMHI utfärdade en klass 1-varning för kraftig åska i Värmland, Halland och västra Götaland under söndagskvällen. Dalarna drabbades av trombvindar och många träd fälldes.

- Vi har ett band med skurar som kan innehålla åska, som rör sig från Skåne upp längs Småland mot Uppland det kommande dygnet, säger Nils Holmqvist.

Under måndagen och tisdagen väntas ändå torrt och soligt väder i större delen av landet. Östra Götaland och Svealand får fortsatt värmebölja med temperaturer över 30 grader. Lördagens topp kommer dock troligen inte att slås denna gång, enligt SMHI. Resten av landet får lite lägre temperatur, 20—25 grader.

På tisdag kommer ett nytt område med regn och åska in över västkusten och rör sig åt nordost över Götaland, Svealand och södra Norrland. I Svealand och södra Norrland kan det bli rikligt med regn och även mellersta Norrland får regn under tisdagen.

TT