Visa endast rubriker

Lärare som blir pensionär kommer att sakna eleverna

Fröviskolan blir en lärarprofil fattigare, då Stig Wisén slutar nästa fredag i samband med skolfinalen.

– Jag kom till skolan på nyåret 1976 och har i alla år undervisat i samhällsorienterade ämnen och svenska på högstadiet, alltså nuvarande enhet 7-9. Det har varit bra här och jag har haft det trivsamt med kollegorna. En handfull av 40-talisterna har slutat, men ännu finns en del kvar. På det hela taget är Fröviskolan en väl fungerande arbetsplats, säger Stig Wisén.
I stort sett är han alltså belåten med sina många år vid skolan, men sticker inte under stol med att pappersexercisen liksom konferenserna har ökat markant under senare år, vilket han inte anser vara till någon fördel.
– Jag har alltid trivts med eleverna, vilket nog är den viktigaste förutsättningen i det här jobbet. Vid skolan har vi en del värdefulla traditioner, som musikalen och lussefirandet. I båda dessa har jag varit engagerad vid åtskilliga tillfällen.
Däremot är Stig Wisén mera tveksam till den kommunalisering, som gjordes av skolan och har full förståelse för dem, som på nytt vill öka statens inflytande.
– Sifferbetygen hade i och för sig en del brister, men de var i alla fall betydligt bättre än de nuvarande bokstavsbetygen med alldeles för få nivåer. Jag tycker att betygen i större utsträckning ska basera sig på hur stor del av kursen, som eleverna har tillgodogjort sig.
Vid en återblick minns han väl konflikten på arbetsmarknaden på 1980-talet då arbetsgivaren strax före läsårsavslutningen hade långt framskridna planer på att sätta lärarna i lock out, samtidigt som lärarna hotade med att inte sätta några betyg.
– Vi hade fullt stöd av eleverna och när konflikten avlöstes bjöd vi dem på en jättetårta på skolgården. Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, men får i fortsättningen mer tid att ägna mig åt villan och torpställe, sammanfattar Stig Wisén.