Visa endast rubriker

Kungen invigde utställning

Kung Carl XVI Gustaf var på strålande humör när han invigde sommarutställningen på Sollidenpaviljongen som handlar om kungliga bröllop.
– Vi funderade länge över vad vi skulle välja för ämne i år, sa kungen och möttes av spontana skratt.

– Detta är inget att skratta åt, sa han med glimten i ögat.
I år var kungen den ende från den kungliga familjen som var med vid invigningen. Drottning Silvia stod inte, som hon brukar, vid hans sida när han hälsade gästerna välkomna till Sollidenpaviljongen. Kanske hade drottningen fullt upp med planerna inför bröllopet mellan kronprinsessparet Victoria och Daniel.
Majdagen var kylig och disig, men de höga bokarna på Solliden hade klätt sig i sin allra skiraste grönska.
Kungen berättade att uppskattade sommarutställningen eftersom bilderna från de kungliga bröllopen skänkte honom igenkännandets glädje och fina minnen.
– Men när det gäller utformningen av det bröllop som vi själva ska har jag ingen aning om hur det kommer att bli, sa kungen med ett stort leende. Jag gissar lika mycket som andra!
Sedan lämnade han över ordet till intendent Kerstin Hagsgård, som sammanställt utställningen, och skojade om att hon fick berätta eftersom inte drottning Silvia fanns med.
– Vi har letat i magasin och privata rum och haft stor frihet, sa hon.
Sommarutställningen har blivit en omfattande tidskavalkad. Här finns något för alla intressen; från brudklänningar där man ser hur stilarna varierat under mer än 100 år av kungliga bröllop, till damtidningar, löpsedlar, möbler och porslin.
Här finns inspiration att hämta för blivande brudpar också när det gäller brudbuketter. I början av 1900-talet var stora buketter med enbart liljekonvaljer populära. När prinsessan Margaretha gifte sig med John Ambler 1964 i Gärdslösa kyrka hade hon en bukett med ängsblommor, medan drottning Silvia valde vita orkidéer, liljor och iskonvaljer.
I vimlet av inbjudna gäster såg vi bland många andra professor William Hogland, Linnéuniversitetet, som kom tillsammans med sin mamma, chefen för Kalmar slott Lars W Andersson, kungliga hovleverantören Eva Paradis, Lars-Olof Forsberg, Halltorps gästgiveri, Kalmars turistchef Wiola Hägglöf, Barbro och Börge Kamras, Vida museum, kommunalråden Johan Persson och Lisbeth Lennartsson, Håkan Bryngelsson, regionförbundet, länsmusikchef Kjell Lindström och Kay Wiestål.
Inne på utställningen träffade vi Kalmarkonstnärerna Raine och Gunilla Skyttla. Hon tittade på ett foto av kung Gustav V och berättade att hon sjungit för honom. Det var 1948 då hon var på ett frikyrkoläger på Öland. När kungen kom med färjan stod hon och de andra barnen på kajen och sjöng Ur svenska hjärtans djup.