Visa endast rubriker

Konsumbutiken i Ruda slog igen

Konsumbutiken i Ruda är ett minne blott.

På tisdagen upphörde verksamheten och vad som ska hända med butikslokalen är ovisst. Butiksföreståndare Kerstin Karlssons bestämda uppfattning är det inte blir någon fortsättning.

– De senaste dagarna, då vi har haft utförsäljning, har vi haft väldigt gott om kunder. Om det hade varit på samma sätt tidigare skulle det blivit en utbyggnad i?ställt för en nedläggning. Jag började 1964 vid Konsum här i Ruda, i ett hyreshus, flera år senare flyttade till nya lokaler.

Därefter kom vi till den nuvarande butikslokale för 23 år sedan, säger Kerstin Karlsson.

Efter 46 års anställning hos Konsum i Ruda känns det vemodigt för henne att affären läggs ned. Hon har varit solidarisk och jobbade över någon månad efter pensioneringen och har alltid tyckt det har varit roligt att ställa upp.

– Jag tror inte att någon går in och köper butiken men däremot har jag hört att en utbyggnad är på gång vid macken. Hur som helst är Konsums tid över i Ruda vilket känns väldigt tråkigt. Samtidigt är den här affären varken den första eller sista, som läggs ner, på landsbygden.

Utvecklingen har blivit sådan och många väljer att åka till städerna och de större varuhusen där man kan pressa priserna.

Inför nedläggningen har hyllorna rensats men så har det också varit extrapriser hos Konsum i Ruda. Personalen hade fullt upp in i det sista, men det var inte med någon större entusiasm man jobbade den sista dagen butiken höll öppet.

Vd Jerry Svennerlind vid Konsumentföreningen i Oskarshamn sade härom dagen att frågan om affärens framtid ligger hos regionförbundet och Stig Hellström vid Landsbygdsmentorerna. Stig Hellström sade i lördagstidningen att det fortfarande finns en spekulant kvar till Konsum- butiken i Ruda samt ett andra alternativ, då macken i Ruda har fått byggnadslov för att bygga till en livsmedelshall.