Visa endast rubriker

Känner du igen de här?

När Högsby sockens hembygdsförening i våras fick bortåt 100 000 bilder, negativ, glasplåtar, bladplast och en ansenlig mängd loggböcker i donation från Garpens gamla fotarkiv i Högsby sattes medlemmarna i arbete.

– Det är mycket att göra och tar en väldig tid men det är samtidigt väldigt roligt, säger Ola Strömbom, en av de eldsjälar som ägnar ansenlig tid åt att scanna bilder och göra efterforskningar över vilka som en gång i tiden fotograferades på fotofirman.
När föreningen hämtade allt material uppe på vinden vägde det bortåt 800 kilo. Ett enormt historiskt arkiv som sträcker sig från början av 1940-talet och en bra bit in på 70-talet. Nu finns det bevarat i Studieförbundet Vuxenskolans källarlokal och med hjälp av dator, scanner och enorm energi av den mänskliga faktorn dokumenteras nu samlingen noggrant.
– Det är jätteroligt men ibland kan det vara lite knepigt. Ibland har inte fotografen skrivit in namn i loggböckerna, eller kanske bara namngett beställaren och det finns flera personer med på bilden. Därför ska vi ha en kväll på biblioteket på tisdag där allmänheten bjuds in. Kanske kan någon eller några hjälpa oss sätta namn på personer vi inte vet vem det, som är okända för oss, säger Pernilla Hamnert i hembygdsföreningen.
Tillsammans med Roland Erlandsson, Tore Hellström, Ola Strömbom, Torsten Hägerström, Ronnie Niesel och ytterligare några personer lägger hon tid och energi på fotodokumentationen.
– Vi vill bevara det här för eftervärlden, vilket inte fotograferna tänkte på alla gånger, och då vill vi gärna veta vilka som finns på de bilder som vi fått tillgång till.
Hittills har drygt 1 200 bilder scannats in och efterfrågan har börjat göra sig hörd.
– Vi hade en premiärvisning i samband med Högsbydagen i somras då folk fick upp ögonen lite mer för det här. Många är ju också intresserade av gamla bilder ur rent släktforskningssyfte och då är det här en guldgruva, menar Strömbom.
Att få en diger fotoskatt i gåva har dock krävt en hel del arbete för att kunna hantera. Föreningsmedlemmarna fick till att börja med åka på studiebesök till Kalmar länsmuseéts bildhantering för att veta hur de skulle gå till väga. Programvara har fått köpas in liksom scannern som nu kan ge intresserade en chans att få en tjusig fotokopia på en bild från forna tider.
– Det roliga här är ju att det är samtliga bilder som fotografen ursprungligen tog. Inte bara det som kunden beställde så här finns bildmaterial som aldrig setts eller som folk i allmänhet vetat om. Det fick vi prov på när en Högsbybo i somras fick se sig själv i skylten vid Vuxenskolan. Det hade han ingen aning om och blev glatt överraskad av att se sig själv som liten på ett fotografi, förklarar Ola Strömbom.