Visa endast rubriker

Joep Perk vill flytta in hälsocentralerna på sjukhuset

Gör Oskarshamns sjukhus till Hälsohus och flytta in hälsocentralerna dit.

– Jag tror de får plats alla tre, säger chefläkare Joep Perk.
– Det blir gott om tomma ytor när kirurgen, intensiven och sterilcentralen flyttar från avdelning sex när nybygget är klart. Vi har också gott om lediga ytor på andra ställen i sjukhuset. Genom omdisponeringar går det att hitta bra lösningar.
Joep Perk är veteran på sjukhuset. Han kom till Oskarshamn redan 1977 och har alltså varit cirka 33 år på sjukhuset. Han är också professor i hälsovetenskap. I september lämnar han sitt arbete som chefläkare och går i pension.
– Jag känner till sjukhuset extremt väl och har varit med från tiden när man fick hjälpa till på förlossningen. Sedan tycker många att det bara gått utför när det förändrats.
Joep Perk vill absolut inte ändra själva sjukhusverksamheten med slutenvårdsplatserna. Men han ser stora möjligheter att få ut maximala effekter av skattepengarna om även primärvården hamnar på sjukhuset.
– 20 procent vänder ju sig ändå redan hit. I praktiken har vi en fjärde vårdcentral.
Han menar de som vänder sig till primärvårdsakuten under kväll och helger. Joep Perk ser sitt förslag som helt ställt utanför politiken och lägger fram det i kraft av sin stora erfarenhet och har även fått gillande av sjukhusets ledningsgrupp.
– Jag ska ju ändå sluta, så jag behöver inte vara rädd.
– Jag tycker heller inte kommunpolitikerna har det minsta med det här att göra. Sjukvården har alltid varit en landstingsfråga och är så även fortsättningsvis, poängterar Joep Perk.
– Risken nu är att pengarna tas till nya byggen istället för vård. Lokalerna här är bra och behöver inte speciellt stora ombyggnationer för att fungera bra för primärvården.
– Läkarna får nära till varandra och jag vet att det fungerar bättre om de har nära att konsultera med varandra. Det blir effektivare än att skriva remisser och vänta x antal dagar och patienterna behöver inte onödig väntan, säger han.
– Vården är till för människorna och inte för själva verksamheterna. Det ska inte glömmas bort.
Joep Perk kommer från Holland och minns inslag från sin utbildning till husläkare som innebar besök på det lokala sjukhuset några timmar i veckan.
– Det var bra att kunna följa upp de egna patienterna.
– Jag hoppas nu beslutsfattarna vågar lyssna och försöka tänka nytt, säger han.