Visa endast rubriker

Hultsfred tappar mest i länet

Hultsfreds kommun förlorade 191 invånare 2009 och har den mest negativa befolkningsutvecklingen i länet just nu. Enligt SCB, Statistiska Centralbyrån, var invånarantalet 13 855 vid årsskiftet.

Kommunen budgeterade med en minskning på 110 personer i början på året vilket gör att man förlorar flera miljoner i uteblivna skatteintäkter.
Efter att ha varit lika stora för cirka tio år sedan, har nu grannkommunen Vimmerby snart 2 000 invånare fler än Hultsfred.
– Det är svårt att peka på en enskild orsak till att vi har tappt så många invånare, säger kommunalrådet Kira Berg (S). Jag tror att finanskrisen har gjort sitt till. Folk har tvingats flytta för att få jobb eller kanske studera.
Hon påpekar att Hultsfred inte är ensamt om att tappa folk.
– Många landsbygdskommuner har minussiffror, just beroende på flyttströmmar till större städer. Vi får inte glömma att vi också har en stor obalans mellan antalet födda och avlidna.
Kira Berg tror inte att Hultsfred lyckas lösa den negativa trenden på egen hand.
– Bland annat ska vi starta ett samarbete med Vimmerby om gemensam marknadsföring av attraktiva boende. Jag hoppas också att regeringen inser att man måste föra en politik som gör att folk kan bo kvar på landsbygden.


Oppositionsrådet Per-Inge Pettersson (C) tror också att utflyttningen ökat på grund av lågkonjunkturen.
– Vi har länets högsta arbetslöshet och framförallt bland ungdomar. Det är rimligt att anta att de tvingas flytta för att få jobb. Många har säkert inte körkort och de kollektiva kommunikationerna är ju inte de bästa för tillfället.
Per-Inge Pettersson berättar att det nu emellertid öppnats möjligheter för att motverka ungdomsflykten genom att flera företag har visat intresse för att skapa praktikplatser.
– Det kan bli en öppning som kan mycket positiva resultat och leda till fasta jobb på sikt.
För att bättra på inflyttningen till kommunen, tror Per-Inge Pettersson på kontinuitet och trygghet.
– Vi måste ta tillvara på varje tätorts egenart och behålla grundservicen så långt det är möjligt.