Visa endast rubriker

Hopp och tvivel kring Obama

Barack Obamas stora seger i USA:s presidentval och demokraternas framsteg i kongressen bäddar för kraftfulla åtgärder mot lågkonjunkturen och finanskrisen, hoppas ekonomiska bedömare TT talat med.
Samtidigt bubblar tvivlet under ytan.

När osäkerheten kring valresultatet raderades ut tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid gjorde både dollarn och börserna i Asien ett litet skutt av glädje.
Men under onsdagshandeln i Europa vände det nedåt igen, med svagare dollar och vikande börser. Även Wall Street föll tillbaka efter Obama-rallyt i tisdags. Investerarna förberedde sig på en dyster ekonomisk färd efter euforin på valdagen.
Enligt börsmäklare inser marknaden att mycket lite kan hända på kort sikt, även om ett hopp har tänts om nya grepp för att ta itu med den globala finanskrisen.
En möjlig förklaring till rekylen är en viss besvikelse över att demokraternas framgång i senaten inte räckte till för de 60 stolar som behövs för att säkra sig mot så kallade filibuster-attacker från republikanerna.
Anders Eklöf, valutastrateg på Nordea, beskriver valsegern som ”en pusselbit som fallit på plats”. Men han ser inga större Obama-effekter på den svenska marknaden.
– Det är klart, i förlängningen är det positivt även för Sverige om vi får mer stimulanser från USA, att åtgärderna där kan sjösättas snabbare. Det är på marginalen positivt. Men konjunkturen är svag och kronan väntas gå mer eller mindre i sidled, möjligen något, något starkare, säger han till TT.
USA, som ännu är djupt nere i den finanskris som började våren 2007, befinner sig enligt många bedömare redan i en recession. Det ekonomiska läget jämförs med 30-talets depression. Och det budgetunderskott som Bushadministrationen lämnar efter sig är på rekordnivåer.
I detta läge har Obama lanserat planer på ett stimulanspaket värderat till omkring 175 miljarder dollar. Med i arsenalen finns bland annat stora infrastrukturprojekt och skattelättnader till medelklassen. Därtill har han gått till val på en reform av USA:s sjukförsäkring, som ska hjälpa de 46 miljoner amerikaner som i dag saknar försäkringsskydd, samt åtgärder för att göra kostnader för universitetsstudier överkomliga för fler amerikaner.
Enligt Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, är ekonomin central både för att förstå varför Obama vann så stort men även om man vill förstå vad den tillträdande presidenten står inför.
Hon tror det kan bli svårt för Obama att leverera alla vallöften.
– Det är inget dukat bord han kommer till, tvärtom.
TT: Vart ska pengarna komma i från?
– Han vill naturligtvis infria sina löften. Men han går in med enorma restriktioner med tanke på lågkonjunkturen och finanskrisen. Men också med kriget i Irak och tankarna på att utveckla åtaganden i Afghanistan. Det är lite svårt att få ihop ekvationen. Det blir spännande att se hur han prioriterar.