Visa endast rubriker

Han avslöjade påhittad figur

Historierna om stortjuven Per Don stämmer inte, hävdar Nybrobon Sven Slättengren. I två års tid har han tillsammans med Jan Olof Carlson forskat i ämnet - och funnit att det rör sig om skrönor utan belägg.

Per Don och hans medbrottsling Brita Dådig är välbekanta namn för många invånare i Nybro kommun. Berättelserna vill göra gällande att de var verksamma under 1800-talets första hälft.
Mängder har artiklar och uppsatser har genom åren skrivits om Per Don och hans bravader, bland annat att han skulle ha haft sitt näste i en jordkula utanför Flerohopp. Den mest spektakulära stölden påstås vara den som utfördes hos brukspatronens änka på Flerohopps Järnbruk, fru Lovisa Hildebrand, där en stor silversamling, smycken och en stor summa kontanter stals.
Sven Slättengren och Jan Olof Carlson, båda erfarna släktforskare, bestämde sig för att granska all dokumentation på djupet - och fann så mycket felaktigheter att de nu påstår att allt är skrönor.
– Vi är rätt säkra på att Per Don aldrig har funnits. Namnet har uppstått som en legend, och sedan levt vidare. Det är nog möjligt att det fanns någon småtjuv som var igång i trakten, men inte var det någon Per Don, säger Sven Slättengren.
De har sökt i husförhörslängder och födelseböcker - och soldatböcker eftersom Per Don uppges ha varit husar. Även 8000 sidor av gamla domböcker har gåtts igenom. Han ska ha avrättats i Växjö, men omnämns inte med ett ord i något av de protokoll som Sven Slättengren och Jan Olof Carlson granskat. Ingenstans har de funnit några belägg för att Per Don har funnits.
Även den beryktade stölden hos Lovisa Hildebrand lämnar stora frågetecken eftersom den saknar trovärdig historisk dokumentation.
– Säkert är det många som vill hålla fast vid berättelsen om Per Don, vilket de gärna får göra. En berättelse som levt sitt eget liv i bygderna i kanske 100 ska inte negligeras, den hör till folkloren, säger Sven Slättengren.