Visa endast rubriker

Hamnen ska muddras

Nu är det klart. Naturvårdsverket beviljar bidrag till 410 miljoner kronors projektet för sanering av Oskarshamns hamnbassäng från tungmetaller och gifter. Det innebär att det blir den största miljösaneringen i Sverige.

– Äntligen efter 4,5 år har vi fått det här beskedet, säger Kaj Nilsson, som är initiativtagare till projektet.

– Så det har varit en glädjens eftermiddag i stadshuset.

En av de glada är också kommunalrådet Peter Wretlund (S).

– Vi är glada och lättade över bidragsbeslutet. Det är viktigt att alla inblandade tar ett gemensamt ansvar för att förbättra förutsättningarna för Östersjön att återhämta sig.

– Inte minst vad gäller att vara ett gott föredöme för de andra länderna kring Östersjön, säger Peter Wretlund.

Det bidrag Naturvårdsverket nu gett är 30 miljoner kronor till förberedelsearbetet. SAFT bidrar också med tre miljoner till detta och kommunen med en miljon.

– Har Naturvårdsverket gett det här beskedet kan man inte bara kasta så stora pengar i sjön. Det innebär att de andra också kommer senare, säger Kjell Nilsson, som inte är orolig över att staten ska backa ur.

Provtagningar och andra förberedelser inför entreprenaden påbörjas under maj 2010. Ansökan till miljödomstolen lämnas in i februari 2011.

En sanering av hamnbassängen kommer enligt tidplanen igång tidigast hösten 2012.

– Det är ett stort och komplicerat projekt när cirka 700 000 ton förorenade sediment ska tas upp och omhändertas. Vi räknar med att området ska vara sanerat och åter- ställt 2016, säger Kaj Nilsson.

Själv börjar han närma sig pensionsålder, men är mest insatt i projektet av alla inom kommunen.

Blir du kvar tills det är klart?


– Det här är jätteroligt och jag blir med ett tag till. Men det blir inte hela vägen till år 2016, säger Kaj Nilsson, som det året fyller 70 år.

Innan arbetena startar måste Naturvårdsverket fatta investeringsbeslut. Innan dess ska också kostnadskalkylen stämmas av.

Det blir stora volymer muddermassor att ta upp och hand om, Volymen kan jämföras med 28?000 lastbilslaster.

Det är inte bestämt vilken muddringsmetod som ska användas, det blir troligen inte klart förrän upphandlingen genomförts

– Vi kan räkna med både grävmuddring med tättslutande skopa och sugmuddring, säger Kaj Nilsson.

I hamnbassängen finns 1?000 ton tungmetaller lagrade i bottensedimenten.

Varje år sprids cirka tre ton zink, 350 kg arsenik och 20 kg kadmium ut från hamnen till Östersjön.

Hamnbassängen är en stor källa för utsläpp till Östersjön.

Saneringsprojektet är kopplat till färjeterminalen genom att det måste muddras vid terminalen innan det kan fyllas ut för den nya kajen och terminalbyggnaden.