Visa endast rubriker

Händelserikt halvsekel med Lions Club i Högsby

Lions Club i Högsby bildades den 1 april 1959 och nu håller klubben som bäst på att förbereda sitt 50-årsjubileum, som ska firas den 25 april.

Som en uttalad målsättning från början var att hjälpa människor både på hemmaplan och ute i världen, vilket klubben onekligen har levt upp till. Den dåvarande lokalredaktören Malcus Johansson vid Barometern var något av initiativtagare tillsammans med zonordförande Karl Nou och Lions i Oskarshamn. När klubben bildades deltog Per-Eric Lundin och Per-Erik Persson, båda från Oskarshamn. En interimsstyrelse tillsattes, som sedan blev ordinarie för verksamhetsåret 1950-1960. I den ingick president Carl-Johan Roos, Linde Persson, Ebbe Sundén, Helmer Davidsson, Nore Eriksson, Gynnar Wykman, Carl Johansson och Birger Barthelsson. Med från början var även Harry Bloom, Sigurd Bloom, Roland Carlsson, Erik Eliasson, Sven Johansson, Ulf Kullberg, Axel Landstedt, Tage Renevall, Nils Rosén, Anders Svensson och Karl Wondrus.
Invigningen av klubben skedde den 26 september 1959 i Högsby kyrka. Då deltog bland andra distriktsguvenör Per-Einar Walltorp, Trelleborg och högtidstalare var kyrkoherde Carl Sjögren. Lions i Högsby hade planer på att vara med och anlägga ett tempererat bad i Lanhagen i början av 1960-talet utan att lyckas.
På 1960-talet var klubben med i de båda Röda Fjädernkampanjerna, som gav imponerande 120 000 kronor. Klubben genomförde framgångsrikt några skolauktioner och var medarrangör vid Emådalsmässorna 1969 och 1975.
Bland de aktiviteter, som har funnits med länge är vårfesten för pensionärerna samt försäljningen av julkärvar. Klubbens kanske främste idéspruta, numera framlidne Anders Svensson låg bakom det tuff-tuff-tåg som gjorde premiärturen 1984 och har sedan kört vidare i södra delarna av landet och även i Danmark. Kampen med myndigheterna var intensiv, men lyckades Anders Svensson i samtliga instanser. Det var också han, som tog initiativet till den lyckade tomteparaden, som hade premiär julen 1990.
Ett ungdomsledarstipendium inrättades och förste stipendiaten blev Gösta Nilsson, Ruda som fick resa till sommar-OS i München 1972. Åtskilliga stipendiater har varit på internationella arrangemang som exempelvis Elly och Carl-Albert Pettersson i Frälsningsarmén, då de som stipendiater 1990 deltog i Frälsningsarméns världsomfattande kongress i London.
– Det har varit 50 händelserika år och nu ser vid fram mot vårt jubileumsfirande med stor förväntan, säger Anders Ek, president i Högsby Lions Club.