Visa endast rubriker

Högsbyungdomarna sviker sig egna gymnasieskola

Onekligen ser det mörkt ut inför framtiden, då det handlar om gymnasieskolan i Högsby och detta beror i hög grad på att eleverna från den egna kommunen sviker sin egen skola.

Numera gäller så kallat Fritt sök, vilket innebär att eleverna kan välja vilken gymnasieskola de själva önskar. Detta har fått till följd av väldigt få har valt Högsby utbildningscenter till hösten totalt sett. Det är en dryg månad kvar till skolstaren, vilket kan innebära att det blir något fler elever, som väljer att börja första året på gymnasiet i Högsby.
– Det är självklart beklagligt att vi har så pass få sökande. En del av dem, som ska börja första året kanske inte får sitt förstahandsval och kan då välja Högsby. Fortsätter den negativa trenden till kommande år ser jag vissa farhågor för vår skola, säger verksamhetschef Anders Johansson.
I sammanhanget vill han betona att gymnasieeleverna vid Högsby utbildningscenter nått goda resultat. I samband med Skolinspektionens besök i våras var också lovorden många.
– Det finns flera positiva siffror. Andelen elever från Högsby gymnasieskola, som går vidare till högskolestudier är väldigt stor. Vi ligger faktiskt på 22:a plats bland landets 290 kommuner. Dessutom är vi på plats 42 i landet när det handlar om elever, som inom två år kommer ut i förvärvslivet, vilket är siffror som talar sitt tydliga språk.
– Undervisningen ligger alltså på en hög nivå och det är väl ett argument så gott som något, men när ungdomarna själva får bestämma var de ska gå på gymnasiet har gensvaret ändå blivit sämre än vad vi hade räknat med.
Mångårige rektorn Kenneth Johansson slutade den 1 juli vid Högsby utbildningscenter, då han tillträdde en tjänst på Ingelstorpsgymnasiet. Nya rektorer är Christina Henriksson och Elisabeth Bjuvsjö, som ska dela på tjänsten och dessutom fortsätter de som studie- och yrkesvägledare respektive lärare.