Visa endast rubriker

Högsbyfamilj räddades ur liften

– Det var tur att vi var tillsammans, säger Sabina Danielsson som dagen efter trettondagen blev sittande i en lift på 7 meter höjd under två timmar i 25 minusgrader. De var bland de sista som kunde evakueras från liften och i lördags kväll kom de hem till Högsby efter en minst sagt kylslagen upplevelse.

Familjen, som förra veckan var i Idre på skidsemester, gav sig ut för att åka skidor en stund när backen öppnade vid tio-tiden trots att det var 25 grader kallt. De åkte ner till liftstationen för att ta liften upp på toppen där det ofta är varmare.
– Vi kom bara en och en halv stolpe ungefär, sen blev det tvärstopp, berättar Elias Danielsson som är 8 år.
Sedan hände det inte så mycket på en bra stund men till slut meddelade man via högtalarna att liften hade fått ett tekniskt fel.
– Efter en stund kom det personal på marken och frågade hur vi hade det, säger Philip Danielsson, 10 år.
Niklas Kangefjärd, en kompis till familjen, lyckades kasta upp en lina så man kunde skicka upp filtar till familjen men trots det började Elias närma sig förfrysning av fötterna.
– Det gick bra i en timme ungefär, sedan började det bli jobbigt, säger han och medger att han började få lite panik.
Till slut fick man meddelande om att man skulle evakuera liften och de som satt bakom kunde tas ner med stege men familjen Danielsson-Jonsson satt för högt.
– Efter en stund kom en tjej uppe på kabeln som liftstolen hänger i och hon firade ner sig till oss och sen hjälpte hon oss att fira ner oss en efter en, berättar Philip Danielsson.
När familjen kommit ner, för övrigt som några av de sista, togs man snabbt om hand och fördes till ett värdshus där frivilliga började värma barnen som fick mat och varm saft.
– Det hela sköttes bra, man hade bra beredskap och det fanns ambulanser och läkare på plats, en del andra var chockade och togs om hand, säger Axel Jonsson.
Resten av den dagen blev det ingen skidåkning men på fredagen åkte man igen. Sittliftarna var stängda och resten av veckan fick det bli ankarlift eller knapplift och det hade familjen inget emot.
– Jag kan nog tänka mig att åka sittlift i framtiden om den funkar bättre, säger Elias Danielsson och storebror Philip Danielsson instämmer. Men just nu verkar grabbarna inte ha något emot att vänta ett tag.