Visa endast rubriker

Höga vattenflöden stängde av vägar

SMHI gick ut med en klass 2-varning över flera kommuner inför påskhelgen. En varning för mycket höga flöden i de övre regionerna för Emåns avrinningsområde och i små och medelstora vattendrag i de norra länsdelarna.

SMHI gick ut med en klass 2-varning över Högsby, Hultsfred, Vimmerby, Oskarshamn och Mönsterås kommuner inför påskhelgen. En varning för mycket höga flöden i de övre regionerna för Emåns avrinningsområde och i små och medelstora vattendrag i de norra länsdelarna.
I Högsby resulterade detta i att Odensvivägen, som leder förbi församlingshem met och förskolan Lillebo fick stängas av för trafik i båda riktningarna.
-Vi tog beslutet att stänga vägen när det började svämma över vid bron. Vi pumpar dygnet runt för att hålla undan vattenmassorna, säger räddningsledare Greger Karlsson.
I övrigt var räddningstjänsten i Högsby väl förberedda på en intensiv och kraftig vårflod.
-Vi har bortåt 3 000 sandsäckar att bygga barriärer med som vi fått genom försvaret och genom dem har vi även fått tillgång till bandvagnar om det skulle behövas. Däremot har vi inte tagit del av de barriärer som länsstyrelsen tagit från ett nationellt förråd, det materialet gick oavkortat till Hultsfreds kommun, omtalar Greger Karlsson.
Enligt SMHI kunde man förvänta sig kulmen av små och medelstora vattendrag under den gånga helgen medan kulmen för vattenflödet i Emån beräknades först efter påskhelgen.
Länsstyrelsen i Kalmar har hela helgen varit delaktiga genom att samordna och stödja kommunerna och andra aktörer.
I Högsby valde man alltså att stänga Odensvigatan sedan Emåns vatten börjat leta sig andra vägar än enbart flodfåran redan på skärtorsdagen.