Visa endast rubriker

Glassamlingen köpt och räddad

Avtalet mellan Emmaboda kommun och Orrefors Kosta-Boda är klart och underskrifterna är på plats. På onsdagen köpte kommunen glas- och arkivsamlingarna för totalt tio miljoner kronor och nästa sommar blir det visning på Boda glasbruk.

I förra veckan berättade vi att inventeringen av glassamlingarna från Åfors, Boda och Kosta snart var färdig. Sedan kunde köpet slutföras. Och det gick snabbt på sluttampen, för på onsdagen träffades kommunledningen Orrefors Kosta-Bodas representanter Josefin Kallenberg och Kenneth Koch samt Bertil Davidsson från New Wave group för att göra upp om de avslutande detaljerna kring köpet.
Juristen Henrik Snällman fanns med på ett hörn.
– Det här är ett så kallat lösöreköpsavtal som baseras på en lag från 1845. Det kan verka underligt, men den används - för övrigt inte särskilt ofta - när någon har köpt något som sedan till övervägande del står kvar hos säljaren, sa Snällman.
Kommunen hämtar alltså inte hem samlingarna ännu, men meningen är att det ska bli ett glasmuseum på Boda glasbruk.
– Avtalet är uppdelat i fyra olika avtal, nämligen överlåtelseavtal, hyresavtal, depositionsavtal samt sponsringsavtal, sa kommunchefen Claes Lewander.
Kommunen hyr delar av Boda glasbruk och ska, förutom museiprojektet, även jobba för att locka dit fler aktörer. Dessutom ska Orrefors Kosta-Boda fortsätta med sommarblåsning och shopverksamhet.
Sponsringsavtal har också ingåtts mellan kommunen och New Wave group.
– New Wave group sponsrar Boda-projektet med 500 000 kronor årligen i fem år. Det här kommer att bli mycket bra och jag tycker att vi som kommun har tagit vårt ansvar för kulturarvet. Hoppas att alla med tiden inser att de här föremålen och historien de berättar verkligen är av riksintresse, sa kommunalrådet Ann-Marie Fagerström (S).

När kan tanken om ett glasmuseum bli verklighet?

– Det är ett stort projekt och det måste bli riktigt bra. Men vi kommer att visa åtminstone delar av samlingarna i Boda till sommaren, sa Fagerström.