Visa endast rubriker

Geolog om glömd kunglig väg

Rudasonen Ulf Sturesson, numera pensionerad geolog i Uppsala vill satsa på ett projekt, Kungsväg i Kalmar län, som han anser bör säkras som ett varumärke för samordning av turistaktiviteter längs hela sträckningen i länet, alltså från Kalmar via Högsby och upp till gränsen mot Östergötland.

– Riksväg 34 mellan Kalmar och Linköping har varit en självklar led alltsedan landet började befolkas någon gång efter istiden. Det åsrika landskapet gav naturliga förutsättningar för bekväma landtransporter mellan kusten och inlandet. Åarna användes sommartid för landtransporter och snabba slädvägar på isarna vintertid. Alsterån, Emån och Högsbyåsen blev tillsammans den viktigaste leden i flera tusen år, säger Ulf Sturesson.
Enligt honom har vägen en rik historia och det är nu dags att göra något av detta. Riksväg 34 är den enda Kungsvägen i Kalmar län, som för övrigt utnämndes av Gustav Vasas efter Dackefejden och den gick från början mellan Kalmar och Kisa.
– Vägen hade förr annan dragning, men de gamla vägavsnitten finns kvar i stort och därför är möjligheterna goda att utnyttja vägens natur och historia i turistsammanhang. Genom ett samarbete mellan kommunerna längs vägen finns goda möjligheter till ett kulturprojekt med EU-stöd.
Förra sommaren besökte 400 000 turister Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby och många av dessa rör sig längs vägen sommartid.
– Det är särskilt viktigt att hela Kungsvägen ses som en enhet i turistpropaganda. Dessutom finns ett snabbt växande intresse för Sveriges historia och denna trend borde länet hänga på. Under tre år har jag arbetet med bokprojektet, Kungsväg genom Kalmar län, som från början bara skulle handla om Kalmarkriget 1611-1613, men det blev så mycket mer. De gamla vägarna är bitvis utmärkta cykelvägar i vacker natur och med gammal bebyggelse.
Historiska lämningar efter drabbningar med danskana finns lite varstans och exempelvis kan nämnas Danska Stäket vid Emån strax norr om Högsby. Det finns även märkliga geologiska företeelser bildade under och efter istiden.
– Kalmarkriget fick en avgörande betydelse för Sveriges framtid och det avgjordes längs Kungsvägen 1612. 17-årige Gustav II Adolf debuterade som landets främste krigarkonung och med undantag danska härjningar längs Kalmarkusten 1676 har östra delarna av Småland till 2012 haft fred sedan Kalmarkriget, alltså i 400 år. Högsby är historiskt sett den viktigaste centralorten utmed vägen.
- Det finns mycket, som är väl värt att uppmärksamma och 2012 ska jag ha en utställning på biblioteket i Högsby, vilket jag redan ser fram emot, sammanfattar Ulf Sturesson.