Visa endast rubriker

Flera nya politiker beredda i höst

Under mandatperioden har det varit förhållandevis stor omsättning bland politikerna i kommunfullmäktige, eftersom 15 har slutat. Om knappt två månader är det dags för val och blir mandatfördelningen oförändrad innebär det i alla fall att tio nya ledamöter kommer med i den beslutade församlingen.

Av de 41 ledamöterna som valdes in i kommunfullmäktige efter valet för fyra år sedan har alltså 15 slutat av olika anledningar. Av Socialdemokraternas 16 ledamöter har sju slutat och procentuellt sett är förändringarna större hos Moderaterna där tre av fem ledamöter dragit sig tillbaka, medan Centern med elva mandat bara haft en, som har slutat.

Vid valet 2006 fick Moderaterna fem mandat, Kristdemokraterna tre, Centern elva, Folkpartiet ett, Socialdemokraterna sexton, Vänsterpartiet ett, Miljöpartiet ett och Sverigedemokraterna två.

Nya namn är på gång in. Hos Moderaterna står Marcus Schön på fjärdeplats och i Centern kommer med största säkerhet Stihna J Evertsson och Ana Rosa Lopes in i fullmäktige som nya. Ny i Folkpartiet är Birgitta Ryner, medan Kristdemokraternas tre förstanamn redan finns med.

Socialdemokraterna lanserar fem nya namn på de 16 första plasterna, nämligen Karl-Axel Blom, Jenny Ramsner, Ingrid Axelsson, Malin Jonsson och Inger Gustavsson. Hos Sverigedemokraterna är Leif Gustavsson förstanamnet och han var så sent som vid förra valet med i fullmäktige för Moderaterna, men hoppade sedan av.

Sedan brukar det alltid bli förändringar och aldrig tidigare har utgången av valet till kommunfullmäktige blivit densamma två på varandra följande val. Med hjälp av Miljöpartiets enda mandat har Högsby under mandatperioden haft en borgerlig ledning med 21 av de 41 mandaten.

Sedan Ewa Engdahl (C) slutade som kommunalråd för tre månader sedan har Ingemar Svanström (C) tagit över. Han kandiderar till denna post inför höstens val liksom Jonas Erlandsson (S).