Visa endast rubriker

Farlig midsommarrusning

Svåra olyckor i rus och bakrus på mindre vägar. Tyvärr lär årets midsommartrafik följa ett mönster som upprepar sig från år till år.

Thomas Andersson, pressekreterare på Trafikverket, vet inte hur många gånger han har kommit med samma budskap inför olycksstinna långhelger: Kör lugnt och kör nykter.

- Vi vet ju att många av de olyckor som kommer att inträffa under midsommarhelgen är förknippade med alkohol. De flesta olyckor sker på midsommardagens morgon eller söndag morgon. Och oftast är ungdomar inblandade.

Midsommar är en av årets farligaste trafikhelger. I snitt har åtta personer omkommit på vägarna i samband med helgen de senaste åren.

Under torsdagen och söndagen ökar trafiken på vägnätet med omkring 50 procent jämfört med ett medeldygn.

På vissa sträckor fördubblas trafiken. I år pekar Trafikverket ut riksväg 70 mellan Enköping och Siljansbygden, E 22 mellan Norrköping och Kalmar, Ölandsbron, länsväg 136 på Öland, E 22 i Blekinge, riksväg 76 mellan Norrtälje och Gävle, riksväg 50 från Örebro upp mot Dalarna samt länsväg 276 mellan Åkersberga och Norrtälje.

Trafikanterna kan räkna med ökad polisbevakning på de större vägartärerna. Särskilt på dem som leder till de populära midsommarmålen Öland, Bohuskusten och Dalarna.

- Fast många av de svåraste olyckorna inträffar på mindre vägar där man tror att det är lättare att smita undan, säger Thomas Andersson som varnar förare för att överskatta sin körförmåga dagen efter, då det är bäst att helt låta bli att sätta sig bakom ratten eller styret.

Sedan förra midsommaren har det så kallade säkra vägnätet ökat med cirka 45 mil till drygt 715 mil, varar 420 mil är mötesfria vägar och 295 mil övervakas med trafiksäkerhetskameror.

- När det gäller vägarbeten försöker vi få undan så att inga är i gång i midsommarhelgen. Vi vill att det blir så bra framkomlighet som möjligt, säger Thomas Andersson.

Lars Pedersen/TT