Visa endast rubriker

Färre stölder men våldsbrotten ökar

Brotten på Öland har minskat med drygt 15 procent under juni och juli jämfört med samma period förra året. Det visar statistik från Kalmarpolisen som Barometern tagit del av.

Förra året anmäldes 816 brott på Öland till polisen i juni och juli, om man bortser från förlorat gods. I år har den siffran sjunkit till 693 anmälda brott. Det är 15 procent färre anmälningar jämfört med 2009.

Statistiken visar att det begås tre gånger fler brott i Borgholm än i Mörbylånga under sommarmånaderna. Men antalet anmälda brott har minskat likvärdigt i båda Ölandskommunerna. Det är framför?allt tillgreppsbrott, stölder av olika slag, som dalat kraftigast. I år är det 30 respektive 25 procent färre stölder i Borgholm och Mörbylånga jämfört med 2009.

Våldsbrotten har också minskat i kommunerna, men inte i samma omfattning som stölderna. Totalt är det 9 procent färre våldsbrott i år mot förra året.

Ulf Martinsson på Kalmarpolisen tycker att siffrorna är glädjande. Men han har svårt att ge någon förklaring till varför brotten har minskat.

– Det enda jag kan komma på är att vi hade en stor utvärdering med Ölandskommunerna och campingägarna där vi diskuterade hur vi kunde minska brotten under midsommarhelgen. Kanske har det även gett resultat för resten av sommaren.

Däremot har det varit betydligt fler våldsbrott i Borgholm under juli månad än i fjol. I år har det anmälts 88 procent fler brott, det motsvarar 24 fler anmälningar, jämfört med samma månad förra året. Men eftersom juni 2009 i Borgholm var en riktig värstingmånad med 56 anmälda brott, mot årets 27 anmälningar, blir årets sommar sammantaget ändå snällare ur ett brottsperspektiv.

Den största ökningen står alkoholrelaterade brott för.

Men den ökningen har Ulf Martinsson svar på:

– Det var många anmälda alkoholbrott under midsommar. Men det beror på vår stora polisinsats på Öland där vi beslagtog mycket alkohol. Vi vet av erfarenhet att alkohol och våld hör i hop.