Visa endast rubriker

För lite pengar fällde Fanerdun

Pengarna räckte inte till att göra Kalmar till ett kinesiskt handelscentrum för norra Europa. Därför gick Fanerdun i konkurs.

Det konstaterar Hamilton advokatbyrå i Växjö. Förvaltarberättelserna till de två största bolagen är nu klara.
Därmed kan Kalmar äntligen sätta punkt i sagan om kinesen som skulle få Kalmar att hamna på Europakartan.
– Nu är definitivt Fanerdunprojektet begravt, säger advokat Tuomas Heinonen som försökt bringa reda i konkurserna.
– Idén kanske inte var så dum. Spontant låter det logiskt med en marknadsplats för kinesiska produkter i Europa. Men ägarna ville inte lägga in mer pengar.
Det är nu nästan fyra år sedan kinesen Jinxing Luo tog Kalmar med storm med sina storslagna planer. Nu återstår endast en spillra.
Snurrom är sålt, 101 av de 110 bolagen har gått i konkurs, Möre hotell har nya ägare och förvaltarberättelserna är upprättade.
Möjligen minner tegelstenarna vid norra infarten fortfarande om vad som kunde ha blivit. Vad som händer med dem är oklart.
– Vi vet inte vem som äger teglet. Det har inte gått att reda ut.
Frågetecknen är många. Det har varit svårt att få reda på vad som egentligen hänt i bolagen.
Förvaltarberättelserna avslöjar dock brister i bokföringen, stora skulder, försök att rädda undan pengar och en ägare som struntade i edgångssammanträdet och åkte hem till Kina.
– På ett sätt kan man säga att det varit ett komplext ärende. Det har inte funnits någon att ställa frågor till.
– Men samtidigt blir det lättare då. Konkurshandläggningen som sådan har inte varit så besvärlig. Möjligen hade det blivit mer komplicerat om Jinxing Luo hade försökt reda ut allt.
Tuomas Heinonen hade dock viss kontakt med ägarna. Jinxing Luos fru, Kuiling Zheng, som i slutskedet tog över bolagen, befann sig på Möre hotell när det var edgångssammanträde.
– Jag åkte dit och med hjälp av tolken förklarade jag hennes skyldigheter. Hon var införstådd med att hon måste avlägga ed.
– Ändå valde hon att åka tillbaka till Kina.
Skulderna i de två bolagen Fanerdun Marketing och Management samt Fanerdun Equipment uppgår till 17 miljoner kronor. Tillgångarna är endast på 2900 kronor. De största skulderna handlar om obetalda fakturor till firmor som inte fått betalt för sina tjänster.