Visa endast rubriker

Dokumentär om livet på bygden

Gotthard Karlsson var i många år delägare i Neikters, men han var också filmare. Under tre sekel dokumenterade han livet i bygden och nu finns alla filmerna att låna på Emmaboda bibliotek.

Biblioteket fick 8-milimeters-filmerna i gåva 2008.
– Vi försökte visa dem på projektor, men de var sköra och vi vågade inte riskera att de skulle gå sönder. Istället lämnade vi bort dem på scanning, säger Peter Frederiksen som hållit i projektet.
Kortfilmerna låg sedan på 50 dvd-skivor. Arbetet med att samla dem i ett publikt attraktivt format vidtog, och från och med torsdagen finns filmerna till utlån.
Den första filmen är från 1954 och den sista från 1979. Gotthard Karlssons syfte med filmandet var just att dokumentera och han valde ofta arrangemang som lockade mycket folk - exempelvis kung Gustav VI Adols Eriksgata på 1960-talet, första maj-demonstrationer och simskoleavslutning i Häljanäs. Men han filmade också när TV-profilerna Lasse Holmqvist och Bosse Larsson ledde det TV-sända midsommarfirandet i Trollamåla 1979 och när vannan på Emmaboda glas släcktes.
Bilder från centrala Emmaboda visar hur samhället har förändrats, och en detalj att fästa sig vid är Gulf-skylten som var blickfång vid före detta Fototeket.
– Det är ett viktigt material som dels visar upp folklivet och dels hur samhället har förändrats, säger Frederiksen.
Elva dvd-filmer blev det med total speltid på 16 timmar.
– Vi har två ex av varje film, men intresset är mycket stort och vi lär troligen få trycka upp fler.

Ska filmerna även visas för publik på biblioteket eller kanske i biosalongen?

– Vi har en stor projektionsduk på biblioteket och det är inte omöjligt att vi ordnar en offentlig visning.