Visa endast rubriker

Debutbok om 70-talets händelser i Berga

Nyligen har Lennart Klingstedt, Kristianstad debuterat som författare, vilket har skett med boken Vågarna. Den handlar om familjens fem första år i Berga och en rad händelser tas upp, om än inte alltid helt med verkligheten överensstämmande.

– Min fru Maria och jag lämnade Stockholm i maj 1973 och hamnade då i Berga av alla ställen på jorden. Gröna vågen på 1970-talet inspirerade oss att köpa en liten gård. Boken handlar om våra första fem år i Berga, berättar Lennart Klingstedt.
I flera år var familjen Klingstedt kvar i Berga och drev där en reklamfirma och bor numera i Kristianstad.
– Planerna på en bok har funnits länge, men tiden har inte räckt till förut. Jag hade ett manus på en diskett, som kanske omfattade ett 80-tal sidor, men den försvann och det var bara att börja om. Många personer från Berga och Högsby finns med i boken. På de allra flesta har jag bytt namn. Handlingen har jag spetsat till lite här och där, men en verklig bakgrund finns till det mesta.
En del kontroverser med dem, som då ledde Högsby kommun är inte oväntat med i boken. Numera har Lennart Klingstedt slagit av på takten vad gäller reklambyrån och jobbar mer sporadiskt, men byrån finns kvar i släkten.
– Det var väldigt roligt att skriva boken Vågarna. Det hände så mycket under åren i Berga och jag ville helt enkelt skriva av mig en hel del. Vi trivdes väldigt bra och fick gott om vänner. Jag exempelvis då min fru Maria och jag startade puben Rallaren och när vi hade hand om kiosken vid Gösjöbadet. Sedan fick vi genom reklambyrån kontakt med väldigt många härliga människor.
Tydligen har Lennart Klingstedt efter debutboken fått blodad tand och är redan inne på den andra boken, som blir klar under året. Inte nog med detta, då det även ska bli en tredje boken i denna serie.
Inte minst för dem, som var med på 1970-talet i Berga och Högsby finns mycket att känna igen och mellan varven är Lennart Klingstedt riktigt vass i sina synpunkter på vad, som då passerade revy!