Visa endast rubriker

Dansbandsfotograf minns guldåren med stor glädje

Sedan några år är Conny Brehmer pensionär, men visst kommer han väl ihåg de många åren som fotograf och har aldrig ångrat då han för 39 år sedan slutade i VVS-branschen för att på heltid ägna sig åt sin tidigare hobby.

- På eget initiativ började jag fotografera dansbanden i Blomstermåla Folkets hus i mitten av 1960-talet, då dansmusiken verkligen stod högt i kurs och jag är glad över att denna musik fått en renässans, berättar Conny Brehmer.
Hans intresse för fotografering hade funnits länge och under flera år levererade Conny Brehmer åtskilliga sportbilder till Barometern-OT, främst från bandy och fotboll. För att återknyta till dansbanden var det självklart av största betydelse att Blomstermåla hade fått ett nytt Folkets hus i början av 1960-talet.
– Nästan alla dansband, som var där fotograferade jag. Sedan gjorde jag stora bilder på dansbanden och dessa sattes upp i Folkets hus. Glädjande nog tyckte dansorkestrarna om bilderna och började också använda dessa i reklamsammanhang.
Efter dessa framgångar som fotograf valde Conny Brehmer att starta en fotoaffär med fotostudio 1969. Etableringen innebar också ökade möjligheter att ägna sig åt orkesterfotograferingen.
– Jag fick kontakt med flera dansband. Samtidigt var det ofta ett krävande jobb för att allt skulle bli bra. Det var lättare med de större banden som spelade på heltid och kunde ställa upp för fotografering på dagtid. Bland de riktigt stora dansbanden jag har jobbat med kan nämnas Vikingarna, Thorleifs, Streaplers och Flamingokvintetten, men jag har även haft väldigt goda relationer med de lokala banden, som Tonix och Bennys.
– Mina bilder använde dansbanden till affischer, skivomslag och idolkort. Det var spännande att hitta de rätta miljöer för fotografering, men med tiden fick jag värdefull rutin även på det området.
På marknader dyker det titt som tätt upp gamla orkesterkort som Conny Brehmer i flera fall har tagit.
– Jag är ingen samlare, men har ändå sparat några exemplar på vart och ett av de dansband jag fotograferat, i runda tal rör det sig om 300 band.
Så här i efterhand är han glad över att han fick vara med om de så kallade guldåren för dansbanden och det blev åtskilliga guldfester och guldskiveutdelningar som han har kvar i starkt minne.
– Jag fick också förtroendet att ta bröllopsbilder åt en del orkestermedlemmar i bland annat Thorleifs och Tonix. En hel del kort och affischer har jag skänkt till Svenskt Rockarkiv i Hultsfred. Numera fotograferar jag mer sporadiskt, säger Conny Brehmer.