Visa endast rubriker

Därför inget brett genomslag för valet i sociala medier

Sverigedemokraterna kan ha utnyttjat internet och sociala medier smartast i valrörelsen. Deras valreklam stoppades av TV4 och det skapade ett intresse större än om den visats i TV.
I veckan hade den 470 000 visningar på Youtube. Det kan man ju säga är lite i förhållande alla tittare den hade fått tillsammans med ett attraktivt TV-program.
Om man däremot betänker att de 470 000 visningarna på Youtube gjorts av användare som aktivt sökt upp och valt att se filmen vill jag säga att kvaliteten på visningarna nog varit större på nätet än i TV.
***
På nätet agerar man snabbt och det dröjde inte länge förrän det fanns ett svar. Det är så klart en parodi gjord på den tyska filmen Undergången där en rasande Hitler förbannar SD för att de spräckt den rumsrena bild partiet mödosamt byggt upp. Parodin var häromdagen uppe i nästan 250 000 visningar.
***
Ett annat exempel där nätet gett möjlighet till snabb kontring var i måndags. På söndagskvällen var det partiledarutfrågning i SVT och Lars Ohly fällde sitt redan klassiska uttalande om bröstmjölkspumpning.
Redan på måndag förmiddag hade KD en affisch med rubriken Nej till bröstpumpslag som spreds via partiets sida på Facebook. Inte nog med att kontringen var snabb, de fick alla sympatisörer på Facebook att sköta distributionen.
***
Roligast att följa på twitter i valrörelsen: Mats Knutson på Svt.
***
De politiska bloggarna har i mina ögon svårare att få ett brett genomslag. Flera politiker skriver bra och intressanta bloggar. De når fler medborgare än om de inte bloggat alls, men ingenting kan slå den marknadsföring som uppstår när användare utan egen nytta sprider budskapet. Dit har de lokala bloggarna inte nått.
Så här ser topplistan ut över vilka politiker som bloggar mest om sökordet Kalmar, enligt Politometern.se:
1. Sebastian Hallén (FP), kommunpolitiker i Kalmar
2. Christer Jonsson (C), landstingspolitiker i Emmaboda
3. Inger Hilmansson (FP), kommunpolitiker i Kalmar
4. Johan Persson (S), kommunpolitiker i Kalmar
5. Tobias Lindqvist (V), sjöbefälsstudent i Kalmar
6. Gudrun Brunegård (KD), landstingspolitiker i Vimmerby
7. Peter Högberg (S), landstingspolitiker i Vimmerby
8. Thoralf Alfsson (SD), kommunpolitiker i Kalmar
9. Jessica Rydell (MP), landstingspolitiker i Kalmar.
10. Nicke Grozdanovski (V), kommunpolitiker i Emmaboda
***
Min slutsats: Valrörelsen har inte präglats så mycket av sociala medier som många trodde den skulle göra. Varför? Sociala medier handlar om engagerade användare och i Sverige är traditionen att gemene man håller tyst om sina politiska sympatier. Därför ingen brett politiskt engagemang i sociala medier.
***
Jag deklarerar på nätet, jag gör mina bankärenden på nätet, jag gör nästan allt på nätet. Varför kan jag inte rösta på nätet?
***
I förra veckan gjorde vi det aningen mer omständligt att skriva en läsarkommentar på Barometern.se. Den som vill kommentera en nyhet måste ha ett konto hos forumet Disqus eller skriva med sin Facebook-eller Twitteridentitet.
Med detta gav vi också användarna möjlighet att få kommentaren omedelbart publicerad, utan föregående granskning.
Det är fortfarande Barometerns utgivare som är ansvarig för allt som skrivs på Barometern.se, inklusive läsarnas kommentarer. Nu är det upp till er läsare att visa att ni kan leva upp till förtroendet genom att hålla en schysst debattnivå. Tar trollen över så blir det förmoderering igen.